Ви є тут

Теоретичні засади та практичні підходи до врегулювання взаємовідносин між учасниками ланцюга постачання м’яса

Стаття присвячена вивченню теоретичних засад та практичних підходів до врегулювання взаємовідносин між учасниками м’ясопродуктового ланцюга постачання. Питання формування та трансформації продовольчих ланцюгів наразі є одними з найбільш обговорюваних і досліджуваних іноземними та вітчизняними науковцями. Обґрунтовано, що за формування кінцевої ціни частка безпосередніх виробників яловичини та свинини має негативну динаміку скорочення та коливається в межах 30–40 %. Значно більша частка виробників у роздрібній ціні м’яса птиці (47,1–59,5 %), що пояснюється вертикальною інтеграцією та замкнутим циклом виробництва. Доведено, неузгодженість економічних відносин між учасниками ланцюга виробництво–переробка–торгівля–споживач ринку м’яса впливає як на забезпеченість м’ясопереробних підприємств сировиною, так і на формування цін, які б задовольняли всіх учасників та є причиною незадовільної цінової ситуації на м’ясо. Узагальнення теоретичних, методологічних та практичних засад щодо функціонування продовольчого ланцюга виробництво–переробка–торгівля–споживання м’яса, аналіз і оцінка участі кожної з ланок та вивчення міжнародного досвіду дозволили виокремити ряд напрямів врегулювання взаємовідносин між ними, що передбачають збільшення частки участі сільськогосподарського виробника: укладання справедливих та ефективних договорів між учасниками ринку м’яса; створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів та інших об’єднань виробників; формування та функціонування мережі оптових ринків сільськогосподарської продукції; підтримка створення та розвитку коротких ланцюгів постачання; розвиток інноваційних логістичних підходів та методів, заснованих на сучасних цифрових технологіях. Встановлено, що відносини між учасниками ланцюга виробництво–переробка–торгівля–споживання м’яса мають будуватися на принципах довіри, справедливості, взаємної поваги, корпоративної соціальної відповідальності. Обґрунтовано, що зміни вимог споживачів до продуктів харчування, зокрема до м’яса, посилення конкуренції, зміни у державному регулюванні, технологічні досягнення, підвищений акцент на ефективності та стійкості, безпеці харчових продуктів впливають на зміни у бізнесі та стратегіях конкурентоспроможності, які в кінцевому підсумку приводять до трансформацій у продовольчих ланцюгах у вигляді нових та інноваційних логістичних підходів і методів.
Ключові слова: ринок м’яса, продовольчий ланцюг, ціна, врегулювання взаємовідносин, інноваційні логістичні підходи.

 

1. IT digital value chain connecting research, innovation and deployment. In Digitising the Industry: Internet of Things Connecting the Physical, Digitaland Virtual Words / O. Vermesan et al. River Publishers Seriesin Communications, 49.River Publishers: Gistrup, Denmark, 2016.
2. Nikishyna O.V. Tax regulation of flow processes in the chain of the Ukrainian market of grain and bread products. Economics: timerealities. Scientifcjournal. 2021. No. 1 (53). Р. 5–13. DOI: 10.15276/ ETR.01.2021.10.
3. Копитець Н.Г., Волошин В.М. Сучасний стан та тенденції ринку м’яса. Економіка АПК. 2020. №6. С. 59–68. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202006059
4. Impact of intensifcation of various livestock production in small-scale live stock systems / H.M.J. Udo, et al. Livestock. 2011. No. 139. Р. 22-29. DOI: 10.1016/j.livsci.2011.03.020.
5. LupenkoYu.O., KopytetsN.Hr., Voloshyn V.M.Structural changes in the meatmarket. BIO WebConferences. 2021. Vol. 36, 08006. DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/20213608006.
6. Forsman S., Paananen J. Local food supplychain: a case of rural food processing frms and catering businessin Finland. Urban areas rural areas and recycling the organic way for ward? Proceedingsfrom NJF seminarNo 327. 2001. P. 71–80.
7. System dynamics modelling of an ntegrated pig production supply chain / Piewthongngam Kullapapruk, et al. Biosystems Engineering. 2014. Vol. 127. P. 24–40. DOI: https://doi.org/10.1016/j.biosystemseng.2014.08.007.
8. Perez C., deCastro R. andFont i Furnols M. The pork industry: a supply chain perspective. British Food Journal. 2009. Vol. 111. No. 3. P. 257–274. DOI: https://doi.org/10.1108/00070700910941462.
9. Ahumada O. andVillalobos J.R. Application of planning models in the agri-food supply chain: a review. European Journal of Operational Research. 2009. Vol. 196. No. 1. P. 1–20.
10. Financial losses in pork supply chain: a study of the pre-slaughter handling impacts. / Joao G. M. Dos Reis et al. Eng. agríc. 2015. No 35 (1). DOI: https://doi.org/10.1590/1809-4430-Eng.Agric. v35n1p163-170/2015.
11. Agri-fresh food supply chain quality: a literature review / Man Mohan Siddh et al. Industrial Management & Data Systems. 2017. Vol. 117. Iss. 9. P. 2015-2044. DOI:10.1108/IMDS-10-2016-0427
12. Birgit Schulze-Ehlersand Sven Anders. Towards consumer-driven meat supply chains: opportunities and challenges for differentiation by taste. Agriculture and Food Systems. February 2018. Vol. 33. Special Issue 1: Value Chain Development and Impacts. P. 73–85. DOI: https://doi.org/10.1017/S1742170517000059.
13. Markou M., Stylianou A., Marianthi G., Adamides G. Identifying business-to-business unfair trading practices in the food supply chain: the case of Cyprus. New Medit. 2020. No. 19(1). P. 19–34.
14. Price satisfaction and producer loyalty. The role of mediators in business to business relationships in Kenya nmango supply chain / S. Mutonyi et al. British Food Journal. 2016. No. 118(5). P. 1067–1084.
15. Strategic analysis of the Indianagri-food supply chain / S. Meena et al. Business. 2019. No. 1. DOI:10.1007/S12597-019-00380-5.
16. Бородіна О.М. Інтеграція дрібних сільськогосподарських виробників до агропродовольчих ланцюгів доданої вартості: методологічні підходи та емпіричні дослідження. Економіка і прогнозування. 2014. № 2. С. 73–83.
17. Варченко О.О. Особливості формування агропродовольчих ланцюгів на зовнішніх ринках. Економіка та управління АПК. 2021. № 1. С. 14–27. DOI: doi: 10.33245/2310-9262-2021-162-1-14-27.
18. Nosratabadi S., Mosavi A., Lakner Z. Food Supply Chain and Business Model Innovation. Foods. 2020. No. 9(2). DOI: 10.3390/foods9020132.
19. Čechura L., Šobrová L. The price transmission in pork meat agri-food chain. Agric. Econ. Czech, 2008. No. 54. P. 77–84. DOI: https://doi.org/10.17221/272-AGRICECON.
20. Lechanová I. The transmission process of supply and demand shocks in Czech meat commodit ychain. Agric. Econ. Czech, No. 52. P. 427-435. DOI: https://doi.org/10.17221/5046-AGRICECON.
21. Шпичак О.М. Економіко-організаційні неузгодженості взаємовідносин у продуктових ланцюгах в умовах інфляційно-девальваційних процесів: напрями врегулювання. Економіка АПК. 2015. № 6. С 85–95.
22. Методичні положення щодо функціонування системи економічних важелів підвищення споживчої вартості сільськогосподарської продукції та продовольства / О.М. Шпичак та ін. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2020. 72 с.
23. Боднар О. В., Козак О. А., Копитець Н. Г. Напрями врегулювання взаємовідносин виробників, продавців і споживачів соціально-значимих продуктів харчування. Економіка АПК. 2014. № 2. С. 42–50.
24. Лупенко Ю.О., Шпичак О.М., Пашко С.О. та ін. Методичні рекомендації щодо оцінки цінових продовольчих ланцюгів. К. : ННЦ «ІАЕ», 2021. 65 с.
25. Розвиток м’ясо продуктового підкомплексу України: монографія / М. В. Гладій та ін.; за ред. М. В. Гладія. Київ: ННЦ ІАЕ, 2012. 354 c.
26. Копитець Н.Г. Аналіз цінової ситуації на ринку м’яса великої рогатої худоби. Економіка АПК. 2020. №11. С. 52–60. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202011060.
27. Копитець Н.Г., Свиноус І.В. Інтеграційні зв’язки особистих селянських господарств з переробними підприємствами в умовах формування ринкових відносин. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2008. Т. 1. С. 125-128.
28. Directive (EU) 2019/633 of the European Parliament and of the Council of 17 April 2019 on unfairtrading practices in business-to-business relationships in the agricultural and food supply chain. URL : https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32019L0633&q....
29. Димне м’ясо від Тараса. Тарас Парандій URL : https://dymne.com.ua.
30. Івасюк П. В Україні вже 70 "М’ясомаркетів" МХП: що необхідно знати про цю торгову мережу. 4 червня 2021. URL: https://www.unn.com.ua/uk/news/1931472-v-ukrayini-vzhe-70-myasomarketivm...
31. Козак О.А., Малік Л.М. Формування міжгалузевих відносин та еквівалентність обміну в аграрній сфері. Економіка АПК. 2012. № 8. С.17–21.
32. Яців І., Яців С. Формування цін на сільськогосподарську продукцію як чинник розвитку аграрного сектору економіки. Аграрна економіка. 2015. Т. 8. № 1–2. С. 24–31.
33. Аграрна політика для селянських фермерських господарств та їх об’єднань: світовий досвід для України: монографія / за ред. О.М. Бородіної. Київ: ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України, 2021. Ч. 1. 275 с.
34. На оптових ринках можна побачити реальну ціну на сільськогосподарську продукцію. Прес-служба Мінагрополітики. 18 жовтня 2013 року . URL: https://minagro.gov.ua/news/naoptovikh-rinkakh-mozhna-pobachiti-realnu-t...
35. Short Food Supply Chains and Local Food Systems in the EU. A State of Play of Their Socio-Economic Characteristics / M. Kneafsey et al. Joint Research Center: Seville, Spain, 2013. URL : http://ipts.jrc.ec.europa.eu/publications/pub.cfm?id¼6279.
36. Fondse M. Grown Close to Home: A Typology of Short Food Supply Chain Business Models in The Netherlands. Master’s Thesis. Wageningen. The Netherlands. 2012.
37. Markou M., Stylianou A., Marianthi G., Adamides G. Identifying business-to-business unfair trading practices in the food supply chain: the case of Cyprus. New Medit. 2020. No. 19(1). P. 19–34.
38. Regulation (EU) No 1305/2013 of the European Parliament and of the Council of 17 December 2013 on support for rural development by the European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) and repealing Council Regulation (EC) No 1698/2005. URL: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A02013R1305-2... id=1628679479584.
39. Cowley Cortney. COVID-19 Disruptionsinthe US Meat Supply Chain. Main Street Views. Federal Reserve Bankof Kansas City. 2020. URL: https://www.kansascityfed.org/agriculture/ag-outlooks/COVID-19-US-Meat-S....

 

ДолученняРозмір
PDF icon kopitec_1_2022.pdf551.63 КБ