У статті розглядається економічна суть категорії «закупівельна ціна» та механізм її формування на українському ринку молока та молочної продукції. Проаналізовано процес ціноутворення на молочну сировину в контексті відносин між сільськогосподарськими та переробними підприємствами. Виявлено основні чинники, що впливають на формування закупівельної ціни на молоко. Проведено аналіз динаміки закупівельних цін на молоко в Україні та окремих економічно розвинених країнах Європи, а також досліджено структуру роздрібної ціни за цими країнами. Досліджено вплив податку на додану вартість на формування роздрібної ціни на молоко у різних країнах світу. Намічено основні шляхи оптимізації механізму формування закупівельних цін на молоко в контексті сталого розвитку сільських територій.
Ключові слова: ціна, молоко, сільськогосподарські підприємства, молокопереробні підприємства.