Ви є тут

Світовий ринок цукру та місце України на ньому

У статті проаналізовано поточну кон’юнктуру світового ринку цукру, зокрема аналіз виробництва та споживання цукру, експорту та імпорту, цінову ситуацію на світових біржах як на буряковий цукор, так і на цукор з тростини. Окреслено, що вплив України на світовий ринок цукру є незначним, адже частка її у загальносвітовому виробництві ледь перевищує 1 %. Встановлено, що найбільші виробники цукру у світі це – Бразилія, Індія, ЄС, Китай і Таїланд, частка яких у світовому виробництві щороку досягає 60 %. В окремі роки до п’ятірки можуть входити інші країни, зокрема США та Пакистан, саме перша п’ятірка є визначальною з точки зору світової кон’юнктури. Автором наголошено, що основними світовими виробниками тростинного цукру є Бразилія та Індія, а найбільшим виробником цукрових буряків, і, відповідно, бурякового цукру є країни Європейського Союзу. Автором зазначено, що Китай і США поєднують вирощування цукрових буряків та цукрової тростини і, відповідно, виробництво цукру з них. Аргументовано, що збереження цукрового буряківництва, незважаючи на більш дешеву тростину, є відображенням загальносвітових тенденцій протистояння бурякового та тростинного цукровиробництва і свідчить про стратегічне значення цукрових буряків у збереженні балансу сільськогосподарського виробництва. Виділено серед основних країн-експортерів Бразилію, яка кілька десятиліть поспіль є світовим лідером за експортом цукру та традиційно експортує 60-75 % виробленого цукру. Коливання значення цього показника залежить від обсягів внутрішнього виробництва та ситуації на світовому ринку. Встановлено, що на світовому ринку протягом останніх п’яти років світові ціни на цукор білий та цукор-сирець підвищилися майже удвічі. Прогнозується зростання світової ціни на цукор, що обумовлено зниженням виробництва цукросировини та цукру в Бразилії через затяжну посуху та збільшення обсягів використання цукрової тростини для виробництва етанолу в цій країні. Зроблено висновок, що для подальшого розвитку вітчизняного ринку цукру необхідно активізувати торгівлю солодким продуктом, здійснювати пошук власної ніші на світовому цукровому ринку, маючи потребу в цьому й потенційні можливості. Обґрунтовано, що на державному рівні слід визначитися шодо місця України у світовому виробництві цукру, можливостей експорту, конкурентоспроможності вітчизняної цукрової продукції на світовому ринку з тим, щоб розробити експортно-імпортну політику щодо цього стратегічно важливого для країни продукту на перспективу.

Ключові слова: світовий ринок цукру, виробництво, споживання, експорт, імпорт, ціни.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Mickiewicz В., Britchenko І. Modern trend of sustainable development in the sugar market European Research Studies Journal. 2022. Vol. 25 № 3. P. 717-728. DOI: 10.35808/ersj/3060

2. Organisation for Economic Co-operation an Development. 2024. URL: https://www.oecd.org en/publications/oecd-fao-agricultural-outlook-2024 2033_4c5d2cfb-en.html

3. Galović T., Bezić H. The competitive-nes of the EU sugar industry. Zb. rad. Ekon. fak. Rij 2019. Vol. 37. № 1. P. 173-189. DOI: 10.18045 zbefri.2019.1.173

4. Budzyńska A., Urbanek M. Forecasting th directions of the EU sugar market development afte limiting government intervention. Economics an Law. 2022. Vol. 21. № 2. P. 297-315. DOI: 10.12775 EiP.2022.016

5. Kuzmenko E., Smutka L., Strielkowski W. Streimikis J., Streimikiene D. Cointegration Analysi of the World’s Sugar Market: The Existence of th Long-term Equilibrium. E&M Ekonomics an Management. 2020. Vol. 23. № 4. P. 23-38. DOI 10.15240/tul/001/2020-4-002

6. Бондар В.С. Лібералізація ринку цукру  країнах ЄС — як виклик цукровиробникам України.  Цукрові Буряки. 2018. № 1. С. 8-10.

7. Лупенко Ю. О., Сало І. А., Черемісіна С. Г. та інші. Економічний механізм функціонуванн аграрного ринку України в сучасних умовах: монографія. Київ: ННЦ «ІАЕ». 2023. 184 с.

8. Черемісіна С. Г., Сало І. А., Пархоменко Л М. Цінова ситуація на ринках продукції рослинництва з урахуванням економічних реалій часу: наукове видання. 2024. Київ: ННЦ «ІАЕ». 60 с.

9. Шпичак О. М., Пархоменко Л. М. Поточн кон'юнктура та прогноз ринку цукру в Україні та світі: наукове видання. 2025. Київ: ННЦ «ІАЕ». 62 с.

10. Духницький Б. В., Пугачов М. І. Перспективи експорту агро-продовольчої продукції України до країн Азії. Київ: ННЦ «ІАЕ». 2024. 116 с.

11. Ібатуллін М. І. Методичні підходи до оцінки кон’юнктури агропродовольчого ринку. Економіка та управління АПК. 2015. № 2. С. 43-48.

12. Пархоменко Л. М. Методичні підходи до аналізу кон’юнктури ринку цукру. Економіка та управління АПК. 2024. № 1. С. 74-84. DOI: 10.33245/2310-9262-2024-189-1-74-84

13. Чорна Т., Гусятинська Н. Споживання цукру: світові тренди. Міжнародний науково-практичний журнал «Товари і ринки». 2023. № 3 (47). С. 33-52. DOI: 10.31617/2.2023(47)03

14. Шандрівська О. Є., Курин А. Р. Оцінка виробничого та експортно-імпортного потенціалу ринку цукру. Вісник Національного університету «Львівська політехніка». Серія «Проблеми економіки та управління». 2024. № 2 (8). С. 136-152.

15. Кузьменко С. В., Мельниченко В. В. Тенденції та перспективи розвитку ринку цукру України. Інноваційна економіка. 2024. № 2. (98). С. 53-61. DOI: 10.37332/2309-1533.2024.2.7

16. Амонс С. Е., Красняк О. П. Ринок цукру: проблеми та перспективи. Ефективна економіка. 2020. № 1. DOI: 10.32702/2307-2105-2020.1.64

17. Коваленко О. В., Ященко Л. О. Концептуальна модель циклічного розвитку ринку цукру в Україні та світі. Продовольчі ресурси. Т. 11. 2023. № 20. DOI: 10.31073/foodresources2023-20-21

18. Пархоменко Л. М. Поточна кон’юнктура та цінова ситуація на ринку цукру в Україні. Економіка: реалії часу. Науковий журнал. 2024. № 4 (74). С. 62-70. DOI: 10.15276/ETR.04.2024.7

19. Цукровий буряк vs. цукрова тростина: краща сировина для виробництва цукру та етанолу. 2019. URL: http://www.ukrsugar.com/uk/post/ cukrovij-burak-vs-cukrova-trostina-krasa-sirovinadla-virobnictva-cukru-ta-etanolu-castina-1

20. World Centrifugal Sugar: Imports and Exports. 2024. URL: https://www.fas.usda.gov/data/ sugar-world-markets-and-trade-05232024

21. Офіційний сайт Національної асоціації цукровиків України «Укрцукор». 2025. URL: https:// ukrsugar.com

22. Челапко Н. Цукровий буряк 2022. Посівні площі. Переробні потужності. Залишки й експорт. URL: https://latifundist.com/spetsproekt/964- tsukrovij-buryak-2022-posivni-ploshchi-pererobnipotuzhnosti-zalishki-j-eksport.

23. Офіційний сайт Державної служби статистики України. 2025. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.

 

 

ДолученняРозмір
PDF icon parkhomenko_116-127.pdf568.01 КБ