У статті розкриваються теоретичні підходи до трактування економічної категорії «ефективність». Здійснено узагальнення
вченими думок із цієї проблеми та на основі цього вироблено авторське трактування. Встановлена економічна ефективність
має базуватися на уточненні її класифікації: за видами, стадіями виробництва, факторами виробничого процесу, галузями
економічної діяльності, територіальними ознаками, рівнем управління. У системі цієї діяльності ефект та ефективність
виступають як складові. При цьому ефект відображає певний наслідок або результат діяльності, ефективність – бажані
наслідки. Досягнута ефективність характеризує ціну одержаного результату через кількість витрачених ресурсів на його
одиницю, або, навпаки, – через ресурсомісткість цього результату. Мірилом результату є прибуток. Проведено узагальнення
наукових підходів до особливостей трактування ефективності із врахуванням специфіки галузі молочного скотарства.
Ключові слова: ефективність, молочне скотарство, продуктивність, ефект, результат.