У статті проведено теоретичний аналіз етапів розвитку продовольчого ринку, удосконалено поняття «продовольчий ринок» з погляду інституціональної теорії. Проведено дослідження стану та тенденцій розвитку національного продовольчого ринку, а також запропоновано механізми державного впливу на нього. Значення окремих елементів продовольчого ринку не відповідає сучасним уявленням про рівень життя та потребам щодо раціонального харчування населення. Низький рівень купівельної спроможності спонукає українців зменшувати обсяги придбаних продуктів харчування та купувати більш дешеву та менш якісну продукцію. Такі тенденції «б’ють» як по товаровиробниках, які змушені скорочувати обсяги виробництва та шукати вихід на зовнішні ринки, так і по споживачах в силу зменшення пропозиції, погіршення якості і скорочення обсягів продовольчого ринку.
Ключові слова: аграрний сектор, державне регулювання, норми споживання, продовольча безпека, продовольчий ринок.