Ви є тут

Розвиток скотарства в кризових умовах

У статті досліджено сучасний стан і тенденції розвитку галузі скотарства в кризових умовах. Обґрунтовано важливість галузі скотарства, як для забезпечення продовольчої безпеки країни, так і для розвитку сільських територій, з точки зору забезпечення зайнятості сільського населення та отримання продуктів харчування першої необхідності та доходів. Проте за період ринкових трансформацій, в умовах COVID-19 і повномасштабної війни, розпочатої росією, галузь скотарства України зазнала суттєвих змін та втратила значну частину свого ресурсного потенціалу. Проаналізовано динаміку поголів’я великої рогатої худоби, обсягів виробництва молока, яловичини і телятини. Виявлено важливі структурні зміни в поголів’ї великої рогатої худоби, залежно від категорій товаровиробників. Доведено, що основними виробниками продукції скотарства стали господарства населення, які забезпечують до 70 % обсягів виробництва продукції. Негативний вплив на функціонування галузі скотарства мала і світова пандемія COVID-19. Основні учасники ланцюга просування молока, яловичини та телятини, в першу чергу, дрібні виробники та переробники, зіткнулися з багатьма проблемами, які обмежували їх роботу. Зокрема, труднощі з переміщенням молока та худоби в ланцюгах постачання, зниження цін на молоко, яловичину і телятину, нестача працівників, збільшення витрат на виробництво за рахунок впровадження заходів безпеки. Встановлено, що повномасштабна війна країни-терориста зумовлює критичні наслідки як для України, так і для галузі скотарства. Руйування, окупація ферм та поголів’я великої рогатої худоби, знищення кормів, запасів фуражу та пошкодження логістики призвели до скорочення пропозиції молока та яловичини в країні. Обґрунтовано, що подальше функціонування галузі та її ефективність суттєво залежать від політики уряду та мотиваційного механізму. В умовах повномасштабної війни, яка вже триває понад рік, левова частка фінансових ресурсів спрямовується на воєнні потреби, тому розраховувати на значну державну підтримку недоцільно. Проте, Уряд країни, у межах наявних ресурсів та залучаючи іноземні інвестиції, продовжує активну роботу щодо підтримки виробників молочної продукції. Аргументовано, що важливими напрямами розвитку галузі є концентрація виробництва, в т. ч. на основі кооперації виробників; покращення кормової бази та племінної справи; модернізація матеріально-технічного забезпечення; інвестиційна підтримка як державних, так і міжнародних інституцій. Обґрунтовано, що вирішенню існуючих проблем у галузі сприятимуть взаємодія та узгодженість інтересів виробників, переробних підприємств та держави.

Ключові слова: скотарство, виробництво молока, яловичини і телятини, ринкові трансформації, COVID-19, повномасштабна війна.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

 1. Ільчук М. М., Коновал І. А. Інноваційний розвиток молочного скотарства України. Біоресурси і природокористування. 2016. Вип. 7. № 5-6. С. 59-65.

 2. Zezza A., Pica-Ciamarra U., Mugera H. K., Mwisomba T., Okello P. Measuring the Role of Livestock in the Household Economy: A Guidebook for Designing Household Survey Questionnaires. Washington DC: World Bank. 2016. 57 p.

 3. Grymak A. V. Market of meat production: state, prospects of development. Scientific Messenger of Lviv National University of Veterinary Medicine and Biotechnologies. Series: Economical Sciences. 2019. 21(92). pp. 21-26. https://doi.org/10.32718/nvlvet-e9204.

4. Visioli F., Strata A. Milk, Dairy Products, and Their Functional Effects in Humans: A Narrative управління АПК, 2023, № 1 Review of Recent Evidence. Advances in Nutrition. 2014. Volume 5. Issue 2. pp. 131-143. https://doi. org/10.3945/an.113.005025.

5. Taylor C. Wallace, Regan L. Bailey, Joan Lappe, Kimberly O. O'Brien, Ding Ding Wang, Shivani Sahni & Connie M. Weaver. Dairy intake and bone health across the lifespan: a systematic review and expert narrative. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2020. https://doi.org/10.1080/10408398.20 20.1810624.

6. Richard D., Alary V., Corniaux C, Duteurtre G., Lhoste P. Dynamique des élevages pastoraux et agropastoraux en Afrique intertropicale. Versailles (France): Quae, 2019. 268 p. DOI:10.35690/978-27592-2895-9.

7. Ziętara Wojciech, Adamski Marcin. Competitiveness of the Polish dairy farms at the background of farms from selected European Union countries. Problems of Agricultural Economics 2018. 354(1). pp. 56-79. DOI: https://doi.org/10.30858/ zer/89615.

8. Samson G. S., Gardebroek C., Jongeneel R. A. Analysing trade-offs between milk, feed and manure production on Dutch dairy farms. European Review of Agricultural Economics. 2017. Volume 44, is. 3, pp. 475–498. https://doi.org/10.1093/erae/jbw025.

9. Vall E, Mburu J, Ndambi A, Sall C, Camara AD, Sow A, Ba K, Corniaux C, Diaw A, Seck D, Vigne M, Audouin S, Rakotomalala LJE, Rakotonoely LN, Ferreira FD, Véromalalanirina E, Rajaonera M, Ouédraogo S, Sodré E, Tall I, Ilboudo MD, Duteurtre G. Early effects of the COVID-19 outbreak on the African dairy industry: Cases of Burkina Faso, Kenya, Madagascar, and Senegal. 2021. Cah. Agric. 30: 14. https://doi.org/10.1051/cagri/2020047.

10. Wang Qingbin, Liu Chang-quan, Zhao Yuanfeng, Anthony Kitsos, Mark Cannella, Wang Shu-kun, Han Lei. Impacts of the COVID-19 pandemic on the dairy industry: Lessons from China and the United States and policy implications. Journal of Integrative Agriculture. 2020. 19(12): 2903–2915.

11. Hussain S, Hussain A, Ho J, Sparagano OAE and Zia U-u-R. Economic and Social Impacts of COVID-19 on Animal Welfare and Dairy Husbandry in Central Punjab, Pakistan. Front. Vet. Sci. 2020. 7:589971. doi: 10.3389/fvets.2020.589971.

12. Zolotarov A., Rodionova K., Кhimych M., Vyrvykyshka S., & Khokhlov A. Ways to reduce the impact of the external environment in summer on the milk productivity of cows. Scientific Horizons. 2023. 26(4), 9-20. DOI: 10.48077/scihor4.2023.09.

13. Пуцентейло П. Р. Конкурентоспроможність м’ясного скотарства України: теорія і практика: монографія. Тернопіль: ВПЦ Економічна думка ТНЕУ, 2011. 420 с.

14. Hessle A. Combining environmentally and economically sustainable dairy and beef production in Sweden. Agricultural Systems. 2017. Vol. 156. pp. 105114. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2017.06.004.

15. Капустіна К. Як війна-2022 змінює ринок молока в Україні. https://zemliak.com/biznes/2590yak-viyna-2022-zminyuye-rinok-moloka-v-ukrajini.

16. Kopytets N. Hr., Voloshyn V. M. Organizational and economic aspects of the functioning of the field of cattle breeding in Ukraine. E3S Web of Conferences. 2021. Volume 282, 07015. https://doi.org/10.1051/ e3sconf/202128207015.

17. Svynous I., Mykytyuk D., Semysal A. Economic aspects of efficient milk production in Ukraine. Economics and management of agricultural complex. 2020. No 2, pp. 83-94.

18. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua.

19. Kopytets N. Hr., Voloshyn V. M. The role of households in beef production in Ukraine. Bulletin of the Transilvania University of Braşov. Series II: Forestry, Wood Industry, Agricultural Food Engineering. 2021. Vol. 14(63) No. 2. PP. 119-128. https://doi.org/10.31926/but.fwiafe.2021.14.63.2.11.

20. Копитець Н. Г., Волошин В. М. Сучасний стан та тенденції ринку м’яса. Економіка АПК. 2020. №6. С. 59-68. DOI: https://doi.org/10.32317/22211055.202006059.

21. Гладій М. В., Саблук П. Т., Копитець Н. Г. Розвиток м’ясопродуктового підкомплексу України : монографія. 2012. Київ : ННЦ «ІАЕ», 345 с.

22. Зміни в молочній галузі за рік війни. Бюлетень № 1. Київ: ТОВ Інфагро, 27 квітня 2023 р.

23. Свиноус І. В., Ібатуллін М. І. Перспективи розвитку тваринництва в особистих селянських господарствах. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. 2015. №14. С. 111-115. 24. Petrychenko O. A. Technologies for the creation, breeding and evaluation of dairy cattle herds: Analytical review. Economy. Finances. Management: topical issues of science and practice. 2018. No. 2, pp. 124-134.

25. Дієсперов В. С. Скотарство як найбільш проблемна галузь тваринництва. Економіка АПК. 2016. №2. С. 38-44.

26. Жупінас О. Національна молочна галузь має стати передовою і технологічною, і для цього насправді є можливість. http://milkua.info/uk/post/ nacionalna-molocna-galuz-mae-stati-peredovou-itehnologicnou-i-dla-cogo-naspravdi-e-mozlivist.

 27. Shyian N., Kolosha V. Formation of milk prices in Ukraine in the context of world trends, Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. 2020. 6(4), pp. 232-250. https:// doi.org/10.51599/are.2020.06.04.12.

28. Колоша В. Організаційно-економічні заходи відтворення поголів’я великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах. Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації. 2022. Випуск 3-4. С. 58-66. DOI: https://doi. org/10.35774/ibo2022.03-04.058.

29. В умовах воєнного стану молочна галузь продовжує працювати. http://www.golos.com.ua/ article/359797.

30. Ільчук М. М., Коновал І. А., Мельникова І. В.  та ін. Конкурентоспроможність продукції скотарства та птахівництва України в системі євроінтеграції. Київ. Аграр Медіа Група. 2015. 322 с. 31. Патика Н. І. Конкурентоспроможність та позиціонування України на світовому ринку молочної продукції. Економіка АПК. 2019. № 5. С. 77-86.

32. Varchenko O. M., Radko V. I., Rudych O. O., Svynous I. V., Tkachenko K. V. Risks of dairy farming in Ukraine and ways of their minimization and neutralization. Agricultural Science and Practice. 2019. Vol. 6. No. 1. PP. 41-59. https://doi.org/10.15407/ agrisp6.01.041.

33. Шуст О. А. Відродження і стимулювання розвитку племінного скотарства як напрям забезпечення продовольчої безпеки України, Вісник Запорізького національного університету. Економічні науки. 2015. № 4. С. 144-15.

34. Висоцький Т. Зміни у молочній галузі за рік війни: результати першої експертної зустрічі. https://qftp.org/zminy-u-molochnij-haluzi-za-rikvijny-rezultaty-pershoi-....

ДолученняРозмір
PDF icon koputets_64-76.pdf499.11 КБ