Ви є тут

ПРОДОВОЛЬЧА БЕЗПЕКА УКРАЇНИ: СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ

У статті досліджено сучасний стан продовольчої безпеки України через оцінювання основних індикаторів, що її характеризують. Проаналізовано показники споживання продуктів харчування населенням країни. Висвітлено вплив ресурсного забезпечення та платоспроможності населення на продовольчу ситуацію в державі. Розглянуто основні проблеми на шляху гарантування продовольчої безпеки та вказано на перспективні напрями її забезпечення: добовою енергетичною цінністю раціону харчування людини, забезпеченням раціону людини основними видами продуктів, достатністю запасів зерна у державних ресурсах, економічною доступністю продуктів харчування, диференціацією вартості харчування за соціальними групами, ємністю внутрішнього ринку окремих продуктів, а також продовольчою незалежністю за окремими продуктами.

Ключові слова: продовольча безпека, споживання, продукти харчування, достатність, доступність.

1. Крупін В.Є. Аспекти формування продовольчої безпеки країни / В.Є. Крупін, Я.Я. Пушак // Економічні інновації. − Випуск 47. − 2012. − С. 70-80.

2. Як визначатимуться основні індикатори продовольчої безпеки: до постанови Кабінету Міністрів України від
5 грудня 2007 р. №1379 // Урядовий кур’єр. – 2007. – 19 груд. – С. 16.

3. Пасхавер Б. Продовольчий аспект подолання бідності / Б. Пасхавер // Економіка України. – 2004. – № 10. – С. 71–76.

4. Мудрак Р. Споживчий аспект продовольчої безпеки / Р. Мудрак // Економіка України. – 2007. – № 9. – С. 82-89.

5. Березін О.В Проблеми формування продовольчого ринку України: [Монографія]. / О.В Березін – К.: Вища шк., 2002. – 211 с.

6. Звіт про стан продовольчої безпеки України у 2011 році [Електронний ресурс] // Режим доступу: http://ua.convdocs.org/ docs/index-119280.html

ДолученняРозмір
PDF icon ternavska_10-2013.pdf232.56 КБ