Ви є тут

×

Повідомлення про помилку

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable в bootstrap_table() (рядок 238 із /var/www/html/sites/all/themes/bootstrap/templates/system/table.func.php).

Обґрунтування засад управління економічною стійкістю сільськогосподарських підприємств

У статті розглянуто складові управління економічною стійкістю сільськогосподарських підприємств як відкритої системи, що спроможна протистояти чинникам середовища його функціонування. Аргументовано, що стійкість економічних суб’єктів слід розглядати як здатність виробничої системи за впливу негативних чинників повертатися до нормального стану і протистояти загрозам завдяки власним і/або позиковим ресурсам. Встановлено, що економічна стійкість підприємства це комплексна характеристика, яка визначає вплив на суб’єкт господарювання різних зовнішніх чинників та внутрішніх змін, забезпечуючи їй адаптивність, гнучкість, конкурентоспроможність, динамічність, ефективність функціонування. Обґрунтовано, що економічна стійкість сільськогосподарського підприємства визначається як характеристика збереження його цілісності й рівноважного функціонування, за якого економічні та управлінські рішення спроможні регулювати основні чинники стійкого стану. Запропоновано розглядати управління економічною стійкістю сільськогосподарського підприємства як систему управлінських заходів та дій, спрямованих на передбачення прояву кризових явищ в господарській діяльності та виявлення їх на ранніх стадіях, що сприятиме збереженню стійкого функціонування на основі раціонального використання чинників виробництва, забезпеченню розширеного відтворення, посиленню наявних та створенню нових конкурентних переваг. Аргументовано, що управлінські рішення щодо відновлення чи посилення економічної стійкості підприємства мають базуватися на принципах адаптивності, синергії, самоорганізації, випереджального управління, оперативного реагування та раціональності. Систематизовано екзогенні та ендогенні чинники, які зумовлюють втрату економічної стійкості сільськогосподарських підприємств. Доведено, що економічна стійкість підприємства може бути відновленою лише на основі дієвості системи управління обґрунтованими антикризовими стратегіями, які враховують впливи зовнішнього та внутрішнього середовища. Визначено заходи, принципи, інструменти та методи, які формують механізм управління стійким розвитком господарюючого суб’єкта.
Ключові слова: економічна стійкість, збалансований розвиток, сільськогосподарські підприємства, система управління, управлінський процес.

 

1. Вініченко І.І., Комська М.М. Теоретичні аспекти формування антикризової стійкості сільськогосподарських підприємств. Агросвіт, 2021. № 12. С. 3–8. DOI: 10.32702/2306-6792.2021.12.3
2. Артімонова І.В. Теоретико-методичні аспекти трактування категорії «стійкості сільськогосподарських підприємств». Економіка та управління АПК. 2015. № 2. С. 49–55.
3. Козловський С.В., Мазур Г.Ф. Забезпечення стійкості сучасної економічної системи – основа економічного розвитку держави. Інвестиції: практика та досвід. 2017. № 1. С. 5–12.
4. Радько В.І. Теоретико-методичні підходи до трактування категорії «економічна стійкість»: збірник наукових праць Таврійського державного агротехнологічного університету (економічні науки). 2018. № 3 (38). C. 23– 35.
5. Сітак І.Л. Управління економічною стійкістю підприємства: автореф. дис. ... канд. екон. наук: 08.00.04. Нац. техн. ун-т «Харків. політехн. ін-т». Харків, 2021. 20 с.
6. Сорока К.О. Основи теорії систем і системного аналізу. Харків: ПП Тимченко, 2005. 288 с. URL: https://www.studmed.ru/soroka-ko-osnovi-teoryi-sistem-sistemnogoanalzu_9...
7. Пономаренко Т.В. Оцінювання економічної стійкості підприємства на основі вартісного підходу. Економічний аналіз: зб. наук. праць, 2016. Т 24. № 2. С. 106–113.
8. Ареф'єва О.В., Городинська Д.М. Економічна стійкість підприємства: сутність, складові та заходи її забезпечення. Актуальні проблеми економіки. 2008. № 8 (86). С.83–90.
9. Слупян К.В. Управління економічною стійкістю підприємств цукрової промисловості: автореф. дис. ... канд. екон. наук: 08.00.04. Білоцерків. нац. аграр. ун-т. Біла Церква, 2011. 20 с.
10. Рудич О.О., Герасименко І.О., Ткаченко К.В. Теоретико-організаційні підходи до формування стійкості виробництва зернових культур в сільськогосподарських підприємствах. Інноваційна економіка. 2017. № 1–2 (67). С. 53–59.
11. Аранчій В.І. Інтегральні підходи до оцінювання економічної стійкості аграрних підприємств. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Полтава: ПДАА, 2012. С. 10–12.
12. Покропивний С.Ф. Економіка підприємства: підручник. Київ: Наукова думка, 2000. 473 с.
13. Коваленко Н.В. Система управління розвитком підприємства та її складники. Проблеми системного підходу в економіці. 2019. Вип. 4(1). С. 98–107.
14. Згуровський М.З. Системний аналіз: проблеми, методологія, застосування: навч. посіб. Київ: Наукова думка, 2011. 726 с.
15. Калюжна Н.Г. Аналіз підходів до визначення системи управління підприємством. Вісник Хмельницького національного університету. 2011. № 2. URL: http://journals.khnu.km.ua/vestnik/ pdf/ ekon/2011_2_2/050-053.pdf
16. Kasych А., Vochozka М. Teoretikal and methodical principles of managing of managing enterprise sustainable development. Marketing and innovation management. 2017. № 2. URL: http://mmi.fem.sumdu.edu.ua/sites/default/files/ mmi2017_2_298_305.pdf
17. Довгань Л.Є., Ведута Л.Л., Шкробот М.В. Сучасні концепції управління організаціями: навч. посіб. Київ: КПІ ім. Ігоря Сікорського, 2018. 278 с.
18. Фатхутдинов Р.А. Стратегический маркетинг. Москва: Бизнес-школа «Интел–Синтез», 2000. 640 с.
19. Ансофф И. Стратегическое управление. Москва: Экономика, 1989. 519 с.
20. Економічна енциклопедія / С.В. Мочерний відп. ред. Київ: «Академія», 2002. Т 2. 846 с.
21. Daft Richard L & Marcic Dorothy. Management The New Workplace (8th ed). Canada: South Western Cengage Learning, 2013. 786 р.

 

ДолученняРозмір
PDF icon bachinskiy_1_2022.pdf443.77 КБ