Ви є тут
Наукові засади формування та функціювання агропродовольчих систем в сучасних умовах
У статті узагальнено та поглиблено наукові засади функціювання агропродовольчої системи
(АПС). Наголошено, що досягненню збалансованого розвитку АПС відводиться забезпечення ефективного розвитку всіх її складових елементів на основі раціональної галузевої структури згідно
з вимогами продовольчої безпеки країни. Доведено, що продовольче забезпечення населення країни необхідно досліджувати не лише з позиції його сутності як бізнес-процесу, а також з точки зору системного підходу – як агропродовольчу систему.
Проведено аналіз структури АПС на основі інституціонального, відтворювально-функціонального та галузевого підходів. Розкрито, що використання системного підходу при дослідженні
структури АПС вимагає дотримання таких принципів: цілісності та єдності; ієрархічності побудови; структуризації, що дозволить розглядати АПС як цілісну сукупність елементів, для якої властивими є впорядкованість зв'язків та відносин, а також наявність структурованих субсистем Узагальнено вплив законів організації систем на АПС у статичному та динамічному контекстах, що поглиблює теоретичні та методологічні засади функціювання системи. Зроблено висновок, що інституційна структура АПС охоплює учасників із певним рівнем свободи та власними цілями, а також суб'єктів, які координують їх діяльність.
Уточнено теоретичну сутність АПС із урахуванням циклічного характеру відтворювального
процесу як сукупності взаємопов'язаних ланок – субсистем та компонентів, які функціюють в єдності принципів та підпорядковані досягненню єдиної цілі. Обґрунтовано, що галузева структура
доповнює інституційну та відтворювально-функціональну структури АПС, дозволяє комплексно
дослідити суспільний розподіл праці, агропродовольчі ланцюги та створення доданої вартості на
рівні кожного учасника.
Ключові слова: агропродовольча система (АПС), інституційна структура АПС, функціонально-відтворювальна структура АПС, галузева структура АПС, продовольче забезпечення, агропродовольчі ланцюги.
REFERENCES
1. Pavlov, O. I. (2014). Ahroprodovolcha sfera Ukrainy yak obiekt natsionalnoi bezpeky [The agrifood sector of Ukraine as an object of national security]. Ekonomika APK [Economics of the Agricultural
Industry]. No. 2. 97-103 pp.
2. Pohorielova, O. (2024). Kerivni pryntsypy stvorennia stiikykh do potriasin ta kryz ahroprodovolchykh system [Guiding principles for creating agrifood systems that are resistant to shocks and crises] Visnyk Khmelnytskoho natsionalnoho universytetu [Bulletin of Khmelnytsky National University]. No. 1. Available at: https://doi.org/10.31891/2307-5740- 2024-326-25
3. Borodina, O. (2024). Do pytannia metodolohii doslidzhennia prava liudyny na prodovolstvo v
stalii prodovolchii systemi [On the issue of methodology for researching the human right to food in a
sustainable food system]. Ekonomika Ukrainy[Economics of Ukraine]. Issue 67. Vol. 4(749). 36-56 pp. Available at: https://doi.org/10.15407/econo myukr.2024.04.036
4. Varchenko, O. O. (2023). Ahroprodovolcha systema: struktura ta osoblyvosti funktsionuvannia [The agri-food system: structure and features of functioning]. Ekonomika ta upravlinnia APK [Economics and Management of the Agricultural Industry]. No.1. 39–51 pp. Available at: https://doi. org/10.33245/2310-9262-2023-181-1-39-51
5. Bobrovytskyi, A., Bordilovska, O., Kolosova, V., Shyrokyi H. (2024). Ahresiia RF proty Ukrainy
yak zahroza hlobalnii prodovolchii bezpetsi: analit. dop [Aggression of the Russian Federation against Ukraine as a Threat to Global Food Security: analytical supplement]. Kyiv: NISD. 80 p. Availableat: https://doi.org/10.53679/NISS-analytrep.2024.10
6. Sobkevych, O. V., Shevchenko, A. V., Rusan, V. M. (2024). Priorytety rozvytku realnoho sektora v umovakh viiny ta povoiennoho vidnovlennia ekonomiky Ukrainy: analit. dop. [Priorities for the Development of the Real Sector in Conditions of War and Post-War Recovery of the Economy of
Ukraine: Analytical Supplement]. Kyiv: NISD, 104 p. Available at: https://doi.org/10.53679/NISSanalytrep.2024.03
7. Varenko, V. M. (2022). Systemni metody vanalitytsi: praktyka i problemy vyboru. Bibliotekoznavstvo [System methods in analytics: practice and problems of choice]. Dokumentoznavstvo Library science. No.1. 48-54 pp.
8. Mochernyi, S. V. (1995). Ekonomichnyi slovnyk-dovidnyk [Economic dictionary-reference book]. K.: Femina, 368 p.
9. Derhaliuk, M. O. (2018). Pidkhody shchodovyznachennia sutnosti poniattia «ahropromyslovyi
kompleks» [Approaches to defining the essence of the concept of «agro-industrial complex»]. Ekonomika ta derzhava [Economy and State]. No. 5. 34-35 pp. Available at: http://www.economy.in.ua/pdf/5_2018/10.pdf
10. Lysetskyi, A. S. (2000). APK: metodolohiiarozvytku rehioniv [APC: methodology of regional development]. Ekonomika Ukrainy [Economy of Ukraine]. No. 2. 59-66 pp.
11. Tverezovska, N. T., Tarnavska, T. V. (2012). Understanding the concept of «system» in variousfields of scientific knowledge. Pedagogy of Higher and Secondary Education. No. 35. 320-331 pp. Available at: https://doi.org/10.31812/educdim.v35i0.3553
12. Monastyrskyi, H. L. (2019). Teoriia orhanizatsii: pidruchnyk [Theory of organization: textbook]. Ternopil: «Krok». 368 p.
13. Kyryliuk, Ye. M., Proshchalykina, A. M. (2012). Metodolohiia synerhetyky v doslidzhenni protsesivtransformatsii ekonomichnykh system[Synergetics methodology in the study of economic
systems transformation processes]. Mekhanizm rehuliuvannia ekonomiky [Mechanism of economic regulation]. No. 1. 87-94 pp. Available at: http://nbuv.gov. ua/UJRN/Mre_2012_1_10.
14. FAO (2018). Sustainable food systems Concept and framework. 2018. Available at:https://
openknowledge.fao.org/server/api/core/bitstreams/ b620989c-407b-4caf-a152-f790f55fec71/content
15. Gladiy, M. V., Luzan, Yu. Ya. (2020). Ahrarni transformatsii ta selianski hospodarstva v systemi
prodovolchoi bezpeky Ukrainy [Agrarian transformations and peasant farms in the food security system of Ukraine]. Ekonomika APK [Economics of the Agricultural Industry] No. 5. 6-21 pp. Available at: https://
doi.org/10.32317/2221-1055.202005006
16. Varchenko, O. O. (2019). Teoretychni aspekty funktsionuvannia ahroprodovolchykh lantsiuhiv ta osoblyvostei yikh rozvytku v Ukraini [Theoretical aspects of the functioning of agro-food chains and the
features of their development in Ukraine]. Ekonomika ta upravlinnia APK [Economics and management
of the agricultural complex]. No. 1. 6-20 pp. Available at: https://doi.org/10.33245/2310-9262-2019-
148-1-6-20
17. Burkynskyi, B. V., Nikishyna, O. V., Zerkina, O. O. (2023). Metodychni rekomendatsii do
kompleksnoho otsiniuvannia funktsionuvannia y rehuliuvannia tovarnykh rynkiv na zasadakh stiikosti
(rezylientnosti): nauk. dopovid [Methodological recommendations for a comprehensive assessment of thefunctioning and regulation of commodity markets on the basis of sustainability (resilience): scientific report]. Odesa: DU «IREED NANU». 129 p.
18. Varchenko, O .O. (2020). Metodychni pidkhody do otsinky funktsionuvannia ahroprodovolchykh lantsiuhiv [Methodological approaches to assessing the functioning of agri-food chains]. Aktualni
problemy rozvytku ekonomiky rehionu: naukovyizhurnal [Current problems of regional economic development: scientific journal]. Vol. 16. T. 2. 94-105 pp. DOI: https://doi.org/10.15330/apred.2.16.94-105
19. Nikishyna, O. V. (2023). Metodychni zasady otsiniuvannia stiikosti vidtvoriuvalnoho rozvytku
ahroprodovolchykh rynkiv [Methodological principles for assessing the sustainability of the reproductive development of agri-food markets]. Ekonomika: realii chasu [Economics: realities of the time].
Vol. No. 5 (69). Available at: https://doi.org/10.5281/ zenodo.10092414
20. Alishov Hamid Nadir-ohly (2017). Prodovolcha bezpeka Ukrainy ta chynnyky, shcho formuiut yii
riven [Food security of Ukraine and factors shaping
its level]. Ekonomika ta suspilstvo [Economy and society]. Vol. No 13. Available at: https://economyandsociety.in.ua/journals/13_ukr/27.pdf
Долучення | Розмір |
---|---|
varchenko_76-87.pdf | 836.21 КБ |