Ви є тут
Складові організаційно-економічного механізму регулювання ринку овочевої продукції
У статті розглядаються інструменти організаційно-економічного механізму як система взаємопов’язаних і взаємообумовлених методів, стимулів, важелів та інструментів регулювання та ринкового саморегулювання, які формують відкриту динамічну систему. Обґрунтовано, що інструменти організаційно-економічного механізму повинні орієнтуватися на узгодження інтересів господарюючих суб’єктів та збалансований розвиток попиту та пропозиції на ринку в умова невизначеності та ризику. Авторський підхід до тлумачення організаційно-економічного механізму регулювання ринку продукції овочівництва розглядається нами як сукупність форм і методів господарювання, важелів та інструментів регулювання та саморегулювання відтворювальних процесів у галузі та задоволенні потреб населення в овочевій продукції.
Зроблено висновок, що досягнення збалансованого функціонування ринку овочів в умовах воєнного стану можливе лише за умови використання дієвих інструментів державного регулювання, які б підтримували стабільність, ефективність та справедливість. Аргументовано, що перспективний розвиток ринку овочевої продукції доцільно розглядати в аспекті впливу інструментів організаційно-економічного регулювання на посилення сформованих нинішніх позитивних тенденцій в напрямі нарощення обсягів виробництва сільськогосподарськими товаровиробниками західних та центральних областей країни.
Систематизовано принципи розвитку ринку овочевої продукції та наголошено на необхідності орієнтуванні товаровиробників овочевої продукції не лише на одержання прибутку, а й забезпечення екологічних та соціальних принципів, що зумовлює прояв синергетичного ефекту. Узагальнено основні напрями впливу організаційно-економічного механізму регулювання ринку овочевої продукції в повоєнному відновленні галузі, а саме: формування нових компетентностей суб'єктів ринку з урахуванням переходу на новий технологічний уклад, впровадження цифрових технологій і сталих технологій вирощування овочів, створення та модернізація потужностей об'єктів розподільчої інфраструктури, відновлення галузі насінництва тощо.
Ключові слова: ринкове саморегулювання, інструменти державного регулювання, овочева продукція, збалансованість ринку.
REFERENCES
1. Putenceilo, P. R., Kostetskyi, Y. I. (2016). Teoretyko – metodolohichni pidkhody do traktuvannia katehorii «orhanizatsiino-ekonomichnyi mekhanizmrozvytku ahrarnoho sektora ekonomiky»[Theoretical and methodological approaches to the interpretation of the category «organizational and economic mechanism of the development of the agrarian sector of the economy»]. Sustainable economic development. No.3. 5-15 рр.
2. Lyakhovets, V. O. (2016). Orhanizatsiino-ekonomichnyi mekhanizm rozvytku rynku yalovychyny хOrganizational and economic mechanism of beef market developmentї. Skhidna Yevropa: ekonomika, biznes ta upravlinnia [Eastern Europe: Economy, Business and Managemen]. No. 2. 96-99 pp.
3. Varchenko, O. M. (2004). Rynok tsukru: optymalne poiednannia rynkovoho i derzhavnoho rehuliuvannia [Sugar market: optimal combination ofmarket and state regulation]. K.: NNC IAE. 315 p.
4. Luzan, Yu. Ya. (2011). Orhanizatsiino-ekonomichnyi mekhanizm zabezpechennia rozvytku ahropromyslovoho vyrobnytstva Ukrainy: teoretychno-metodolohichnyi aspekt [Organizational and economic mechanism of ensuring the development ofagro-industrial production of Ukraine: theoretical and methodological aspect]. Ekonomika APK [Economy of agro-industrial complex]. No. 2. 3–12 pp.
5. Halytskyi, O. M., Livinskyi, A. I., Dyachenko, O. P. (2019). Orhanizatsiino-ekonomichnyi mekhanizm derzhavnoho rehuliuvannia ahrarnoho vyrobnytstva v ukraini [Organizational and economic mechanism of state regulation of agricultural production in Ukraine]. Investytsii: praktyka ta dosvid [Investments: practice and experience]. No. 3. 93–98 pp.
6. Marusei, T. V. (2008). Teoretychni zasady orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu funktsionuvannia silskohospodarskykh pidpryiemstv na vnutrishnomu prodovolchomu rynku [Theoretical foundations of the organizational and economic mechanism of the functioning of agricultural enterprises in the domestic food market]. Ahrosvit [Agroworld].No. 23. 41-45 pp. Available at: https://www.pdaa.edu. ua/sites/default/files/nppdaa/8.1/240.pdf
7. Dibrova, A. D. (2007). Suchasne traktuvannia sutnosti derzhavnoho rehuliuvannia ahrarnoho sektoru ekonomiky [Modern interpretation of the essence of state regulation of the agrarian sector of theeconomy]. Ekonomichna teoriia [Economic theory]. No. 1. 76-84 pp.
8. Tsikhanovska, V. M. (2014). Orhanizatsiino-ekonomichniy mekhanizm funktsionuvannia ta rozvytku ahroprodovlchoho rynku Ukrainy: teoriia,metodolohiia, praktyka [Organizational and economic mechanism of functioning and development of the agro-food market of Ukraine: theory, methodology, practice]. Vinnytsia National agrarian Univ. Vinnytsia. 36 p.
9. Shpychak, O. M. (2011). Ekonomichni mekhanizmy derzhavnoho rehuliuvannia rynkiv silskohospodarskoi produktsii ta yikh problemy [Economic mechanisms of state regulation of agricultural product markets and their problems]. Economy of agro-industrial complex. No. 2. 150-155 pp.
10. Ambrosov, V. (2006). Mekhanizmy efektyvnoho funktsionuvannia ahroformuvan [Mechanismsof effective functioning of agricultural formations]. Ekonomika Ukrainy [Economy of Ukraine]. No. 6 (535). 60–66 pp.
11. Zelensky, A. V. (2016). Finansove rehuliuvannia ahrarnoho sektora Ukrainy: suchasnyi stan, problemy ta perspektyvy rozvytku. Naukovo-metodolohichni zasady sotsialno-ekonomichnoho rozvytku ahrarnoi sfery ekonomiky Ukrainy v umovakh yevro intehratsiinykh protsesiv: kolektyvna monohrafi ia [Financial regulation of the agricultural sector ofUkraine: current state, problems and development prospects. Scientific and methodological foundations of the socio-economic development of the agrarian sphere of the economy of Ukraine in the conditions
of the Euro integration processes: a collective monograph]. Uman. 45-53 pp.
12. Pryadko, I. V. (2017). Sutnisna kharakterystyka orhanizatsiino-ekonomichnoho mekhanizmu [Essential characteristics of the organizational and economic mechanism]. Naukovyi visnyk Mizhnarodnoho humanitarnoho universytetu. Seriia: Ekonomika i menedzhment [Scientific Bulletin of the International Humanitarian University. Series: Economicsand management]. Issue 24 (1). 51-54 pp. Available at: http://www.vestnik-econom.mgu.od.ua/journal/2017/24-1-2017/13.pdf
13. Honcharuk, I., Shevchuk H. (2022). Mekhanizm udoskonalennia funktsionuvannia pidpryiemstvplodovoovochevoi haluzi [The mechanism for improving the functioning of enterprises in the fruit and vegetable industry]. Vinnytsia: Tvori LLC. 180 p.
14. Khakhula, B. V. (2020). Orhanizatsiino-ekonomichnyi mekhanizm rehuliuvannia rynku produktsii pleminnoho svynarstva [Organizational and economic mechanism of regulation of the market of breeding pig breeding products]. Ekonomika ta derzhava [Economy and the state]. No. 7. 155–159 pp. DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6806.2020/7.155
15. Babenko, M. (2024). Vyrobnytstvo ovochivta fruktiv zminiuie heohrafiiu cherez velyku viinu – khto hoduvatyme ukraintsiv [The production of vegetables and fruits changes geography due to the greatwar - who will feed the Ukrainians]. Available at: https://thepage.ua/ua/economy/vpliv-vijni-na-rinokovochiv-ta-fruktiv-v-u...
16. Rynok ovochiv u 2023 r. skorotyvsia na 30% i ne povernuvsia do dovoiennoho rivnia [The vegetable market in 2023 shrank by 30% and did not return to pre war levels]. Available at: https://interfax. com.ua/news/economic/911734.html
17. Semenda, O., Korman, I. (2024). Analiz ukrainskoho rynku ovochiv v umovakh viiny[Analysis of the Ukrainian market of vegetables during the war]. International Science Journal of Management, Economics & Finance. Vol. 3, No. 1, 72-80 pp. Available at: https://doi.org/10.46299/j.isjmef.20240301.07
18. $10 tys. chystoho prybutku z hektaru. I tsene mezha. Yak v Ukraini vidrodzhuietsia ovochivnytstvo [$10,000 net profit per hectare. And this is not the limit. How vegetable growing is being revivedin Ukraine]. Available at: https://latifundist.com/ spetsproekt/1070-10-tis-chistogo-pributku-z-gektaru-i-tse-ne-mezha-yak-v-ukrayini-vidrodzhuyetsyaovochivnitstvo
19. Na rynok ovochiv vidkrytoho hruntu povertaiutsia dovoienni tendentsii [Pre-war trends are returning to the outdoor vegetable market]. Available at: https://agrotimes.ua/ovochi-sad/na-rynok-ovochiv-vidkrytogo-gruntu-pover...
20. Yaki derzhavni prohramy pidtrymky dostupni dlia fermeriv [What government support programs are available to farmers]. 2024. Available at: https:// delo.ua/agro/yaki-derzavni-programi-pidtrimki-dostupni-dlya-fermeriv-430412/
21. Namliyeva, N. (2023). Osoblyvosti pidpryiemnytskoi diialnosti v umovakh voiennoho stanu v Ukraini [Peculiarities of entrepreneurial activityin the conditions of martial law in Ukraine]. Stalyi rozvytok ekonomiky [Sustainable development ofthe economy]. Issue 2(47), 150-157 pp. Available at: https://doi.org/10.32782/2308-1988/2023-47-22
22. Kundilovska T., Zelenyanska, N, ZakharchukH. (2019). Formuvannia rynku orhanichnoi produktsii v ukraini: teoretychni ta praktychni aspekty: monohrafiia [Formation of the market of organicproducts in Ukraine: theoretical and practical aspects: monograph]. Odesa: Astroprint, 2019. 128 p
Долучення | Розмір |
---|---|
borshchyk_65-75.pdf | 758.65 КБ |