Ви є тут

Організаційно-економічні засади формування виробничої діяльності сільськогосподарських підприємств галузі свинарства

У статті досліджено організаційні та економічні умови, за яких формується виробнича діяльність сільськогосподарських підприємств галузі свинарства в Україні. Галузь свинарства та ринок м’яса свиней є традиційними і відіграють важливу роль у забезпеченні населення м’ясом та м’ясними продуктами. Попит на м’ясо свиней у світі зростає, що обумовлено як зростанням населення світу, так і економічним розвитком окремих країн світу. Україна за умови нарощування виробництва конкурентоспроможної продукції галузі свинарства може стати важливим учасником світового ринку м’яса свиней. Встановлено, що стан галузі не забезпечує сталого та ефективного виробництва свинини в Україні і потребує суттєвого покращення.

Визначено, що обсяги виробництва свинини, насамперед, залежать від кількості поголів’я свиней та їх продуктивності. Доведено, що на ринку м’яса свиней значно скоротилася кількість господарств населення, які займаються вирощуванням свиней.

Обґрунтовано, що війна в Україні негативно впливає як на організаційні, так і економічні аспекти функціонування підприємств галузі свинарства. Вона зумовлює критичні, здебільшого, невідновлювані наслідки для виробників. Встановлено, що хоча в Україні існує велика кількість дрібних господарств, що утримують свиней, основними виробниками м’яса свиней є великі свинокомплекси.

Визначено, що зростання цін на основні види свинини обумовлено скороченням поголів’я свиней через бойові дії та за рахунок окупації значних територій, подорожчанням логістики та пального для транспортування, збільшенням виробничих витрат (зростання вартості кормів, електроенергії та іншого).

Зроблено висновок, що ключовою умовою формування ефективної виробничої діяльності є впровадження сільськогосподарськими підприємствами галузі свинарства інноваційних технологічних рішень.

Ключові слова: галузь свинарства, вирощування свиней, виробництво свинини, ціна реалізації, споживча ціна, інноваційні технологічні рішення.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. McAuliffe G. A., Takahashi T., Mogensen L., Hermansen, J. E., Sage, C. L., Chapman D.V. & Lee, M. R. F. Environmental trade-offs of pig production systems under varied operational efficiencies. Journal of Cleaner Production 2017. 165, 1163-1173. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jclepro.2017.07.191

2. OECD-FAO. Agricultural Outlook 2021–2030. URL: https://read.oecd-ilibrary.org/agriculture-and-food/oecd-fao-agricultural-outlook-2021-2030_19428846-en#page1.

3. Lupenko Yu. O. & Mesel-Veselyak V. Ya. Strategic directions of agricultural development of Ukraine for the period up to 2020. 2012. Kyiv: NNC «IAE».

4. Волощук В. М. Стан і перспективи розвитку галузі свинарства. Вісник аграрної науки. 2014. No

2. С. 17–20.

5. Скільки мільйонів свиней має бути в Україні на думку українців? URL: https://interfax.com.ua/news/press-release/932821.html

6. Sirohi J., Hloušková Z., Bartoňová K., Malec K., Maitah M. & Koželský R. The vertical price transmission in pork meat production in the Czech Republic. Agriculture. 2023. 13(6), 1274. DOI: https://doi.org/10.3390/agriculture13061274

7. Razmaitė V., Šveistienė R., Jatkauskienė V., Šiukščius A. Pork Consumption Frequencies, Attitudes and Sensory Acceptance of Traditional Products in Lithuania. Foods. 2022. 11(20):3292. DOI: https://doi.org/10.3390/foods11203292

8. Borawski P., Beldycka-Borawska A. & Dunn J. W. Price volatility of Polish agricultural commodities in the view of the Common Agricultural Policy. Agricultural Economics. 2018. 64, 216-226. DOI: 10.17221/138/2016-AGRICECON

9. Roguet C., Duflot B. & Rieu M. Evolution of pig farming models in Europe and impacts on technical and economic performance. Economics Rurale. 2017. 357-358, 73-86. URL: https://journals.openedition.org/economierurale/5139

10. Rudinskaya T. Asymmetric price transmission analysis in the Czech pork market. Journal of Central European Agriculture 2019. 20(3). 986-994. DOI: 10.5513/JCEA01/20.3.2278

11. Ho N. N., Do T. L., Tran D. T. & Nguyen T. T. Indigenous pig production and welfare of ultra-poor ethnic minority households in the Northern mountains of Vietnam. Environ Dev Sustain. 2022. 24. 156-179. DOI: 10.1007/s10668-021-01348-6

12. Lupenko Yu. O., Kopytets N. Hr. & Voloshyn,V. M. Structural changes in the meat market. BIO Web Conferences. 2021. 36, article number 08006. DOI: https://doi.org/10.1051/bioconf/20213608006

13. Maksym V., Chemerys V., Dushka V., Dadak O. & Martyniuk U. Modeling the economic efficiency of pig farming in agricultural enterprises. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal, 2022. 8 (3), 178-199. DOI: https://doi.org/10.51599/are.2022.08.03.09

14. Копитець Н. Г. Розвиток ринку м’яса свиней. Економіка АПК. 2020. №1. С. 56-65. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.202001056

15. Prache S., Adamiec C., Astruc T., Baéza[1]Campone E., Bouillot P. E., Clinquart A. & Santé-Lhoutellier V. Quality of animal-source foods. Animal. 2022. 16. 100376. DOI: https://doi.org/10.1016/j.animal.2021.100376.

16. Копитець Н. Г. Сучасний стан та тенденції розвитку ринку свинини в Україні. Економі-ка АПК. 2018. №11, С. 44-54. DOI: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201811044

17. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua

18. Woonwong Y., Do D. & Thanawongnuwech R. The Future of the Pig Industry After the Introduction of African Swine Fever into Asia. Animal Frontiers. 2020.

10. 30-37. DOI: 10.1093/af/vfaa037

19. Степасюк Л. М. Виробництво свинини в Україні: виклики сьогодення. Науковий вісник

Ужгородського національного університету. Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2019. Вип. 27 (2), С. 67–71. DOI: https://doi.org/10.32782/2413-9971/2019-27-34.

20. Thanapongtharm W., Linard,C., Chinson P., Kasemsuwan S., Visser M., Gaughan A. E. & Gilbert

M. Spatial analysis and characteristics of pig farming in Thailand. BMC veterinary research. 2016. 12. 1-15. DOI: 10.1186/s12917-016-0849-7

21. Yonlayong Woonwong, Duy Do Tien, Roongroje Thanawongnuwech, The Future of the Pig Industry After the Introduction of African Swine Fever into Asia. Animal Frontiers. 2020. Volume 10. Issue 4. 30–37. DOI: https://doi.org/10.1093/af/vfaa037

22. Лихач В. Я., Фаустов Р. В., Шебанін П. О., Лихач А. В., Леньков Л. Г. Підвищення продуктив-ності свиней за використання сучасного генофонду та інноваційних технологічних рішень: монографія. Миколаїв: Іліон, 2022. 275 с.

23. Ібатуллін М. І., Гривківська О.В., Свиноус Н.І. Теоретичні підходи до функціонування ринку продукції свинарства в умовах євроінтеграційних процесів. Інвестиції: практика та досвід. 2023. №4. С. 32-38.

24. Ібатуллін М. І., Кормозабезпечення, як основа ефективного свинарства в Україні. Економічна наука. Економiка та держава. 2017. Вип. 10, С. 13–16. URL: http://www.economy.in.ua/pdf/10_2017/5.pdf].

25. Вектори економічного розвитку. Національ-на економічна стратегія 2030. [Електронний ресурс]. URL: https://nes2030.org.ua

ДолученняРозмір
PDF icon lupenko_1_2024_119-131.pdf547.58 КБ