Ви є тут

Концептуальні засади розвитку агропродовольчих систем в умовах повоєнного відновлення України

У статті розроблено концептуальні засади стратегічного повоєнного відновлення агропродовольчих систем на основі забезпечення економічного зростання національної економіки та забезпечення продовольчої безпеки країни, а також формування експортного потенціалу агропродовольчої продукції із високим значенням доданої вартості. В основу розробки системи заходів та практичних дій щодо стратегічного відновлення агропродовольчого сектору доцільно покласти міжгалузевий аналіз створення доданої вартості та її зорієнтованість на досягнення Цілей сталого розвитку.

Аргументовано, що нинішні умови функціонування агропродовольчого сектору вимагають перегляду стратегічних програм та визначення інструментів його державної підтримки. Встановлено, що частка сільського господарства у багатьох країнах світу скорочується внаслідок розвитку галузей глибокого перероблення сільськогосподарської сировини, міграції населення, однак в Україні спостерігається досить високе значення цього показника при недостатній величині доданої вартості на одного працюючого.

Зроблено висновок про відновлення набутих у минулому трендів порівняльних переваг української агропродукції, динаміки зростання її виробництва, розширення експорту за рахунок харчової продукції глибокого перероблення. З метою посилення позицій досліджуваного сектору економіки у світовому експорті та подолання імпортозалежності у технологіях та матеріально-технічних ресурсах передбачено реалізацію заходів з відродження цих галузей на основізабезпечення орієнтації сільського господарства на реалізацію моделі науково-технологічного розвитку «Agriculture 4.0».

Висвітлено виклики глобальних кліматичних змін, волатильності цін на світовому ринку агропродовольства, воєнного стану в країні та інші, які впливають на розвиток національної агропродовольчої системи та визначено основні заходи щодо мінімізації їх негативного впливу.

Зроблено висновок, що існує необхідність у розрахунку величини ресурсного потенціалу сільського господарства та розроблення системи практичних дій та заходів щодо його відновлення до величин довоєнного періоду, а також впровадження інноваційних технологій підвищення урожайності, продуктивності та зменшення продовольчих втрат.

Доведено, що розвиток харчової індустрії повинен бути зорієнтованим на техніко-технологічну модернізацію існуючих потужностей харчової промисловості та створення нових виробництв з глибокого перероблення сільгоспсировини. Обґрунтовано комплекс заходів та інструментів підтримки підприємств харчової індустрії з метою диверсифікації товарного асортименту за рахунок виробництва здорової, функціональної їжі, продуктів глибокого перероблення сільськогосподарської сировини.

Ключові слова: агропродовольча система, повоєнне відновлення, сільське господарство, харчова індустрія, стратегія відновлення, ланцюги постачання агропродовольства.

 

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ:

1. FAO. 2023. The State of Food and Agriculture 2023. Revealing the true cost of food to transform agrifood systems. Rome. DOI: https://doi.org/10.4060/ cc7724en

2. Аграрні та агропродовольчі структури в умовах посилення турбулентності: монографія / Шуст О. А., Варченко О. М., Крисанов Д. Ф. та ін.; за ред. О. А. Шуст. – К.: ТОВ «ТРОПЕА». 2023. – 440 с.

3. Strategies for the agri-food sector and rural areas – dilemmas of development: Editor: M. Wigier, A. Kowalski. Warshawa, 2017. 265 pp. URL: https:// doi.org/10.22004/ag.econ.302751

4. Cantillo Marco V. Sánchez . The State of Food and Agriculture 2021 agrifood systems resilient to shocks and stresses. 2023. DOI: https://doi.org/ 10.4060/cb4476en

5. FAO. 2023. Agrifood solutions to climate change – FAO's work to tackle the climate crisis. Rome. DOI: https://doi.org/10.4060/cc8055en

6. European Commission. What is the European Green Deal? URL: https://ec.europa.eu/commission/ presscorner/api/files/attachment/859152/What_is_the_ European_Green_Deal_en.pdf.pdf

7. European Commission. A European Green Deal. Striving to be the First Climate-Neutral Continent. URL: https://ec.europa.eu/info/strategy/ priorities-2019-2024/european-green-deal_en

8. European Commission. Europe’s Moment: Repair and Prepare for the Next Generation. URL: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/api/files/document/print/en/ip_20_940/IP_20_940_EN.pdf

9. European Commission. A Farm to Fork Strategy for a Fair, Healthy and Environmentally-Friendly Food System. URL: https://ec.europa.eu/food/farm2fork_en

10. European Commission. From Farm to Fork—Our food, our Health, Our Planet, Our Future. URL: https://ec.europa.eu/info/strategy/ priorities-2019-2024/european-green-deal/actionsbeing-taken-eu/farm-fork_en

11. Варченко О. О. Агропродовольча система: структура та особливості функціонування. Економіка та управління АПК. 2023. № 1. С. 39–51. DOI: https://doi.org/10.33245/2310-9262-2023-181-1-39-51

12. Borodina O., Rykovska O., Mykhailenko O.,Fraier O. Digital Transformations in Agri-Food Systems: Innovation Drivers and New Threats to Sustainable Rural Development. IV International Scientific Congress «Society of Ambient Intelligence– 2021». 2021. DOI: https://doi.org/10.1051/shsconf/202110003002

13. New Trends in Agri-Food Sector: Environmental, Economic and Social Perspectives. 2023. URL: https:// www.mdpi.com/books/reprint/8201-new-trends-inagri-food-sector-environmen...

14. Mardones F. O., Rich K. M., Boden L. A., Moreno-Switt A. I., Caipo M. L., Zimin-Veselkoff N., Alateeqi A. M., Baltenweck I. The COVID-19 Pandemic and Global Food Security. Front. Vet. Sci. 2020, 7, 928.40 DOI: https://doi.org/10.3389/fvets.2020.578508

15. Stephens E. C., Martin G., van Wijk M., Timsina J., Snow V. Editorial: Impacts of COVID-19 on agricultural and food systems worldwide and on progress to the sustainable development goals. Agric. Syst. 2020. 10. DOI: https://doi.org/10.1016/j.agsy.2020.102873

16. FAO. Ukraine: Note on the impact of the war on food security in Ukraine. Rome. 2022. 14 р. URL: https://doi.org/10.4060/cb917en

17. HLPE. Food Losses and Waste in the Context of Sustainable Food Systems; HLPE: Rome, Italy,2014. URL: https://www.fao.org/3/i3901e/i3901e.pdf

18. Lin J. Y., Rosenblatt D. Shifting Patterns of Economic Growth and Rethinking Development. Journal of Economic Policy Reform. 2012. № 15 (3). Р. 171–194. DOI: https://doi.org/10.1080/17487870.20 12.700565

19. Dobrescu E. Sectoral Structure and Economic Growth. Romanian Journal of Economic Forecasting. 2011. № 3. P. 5–36. URL: http://www.ipe.ro/rjef/ rjef3_11/rjef3_2011p5-36.pdf

20. Dietzenbacher E., Los B., Stehrer R., Timmer M., Gaaitzen de Vries The construction of world input– output tables in the wiod project. Economic Systems Research. 2013. № 25:1. Р. 71–98. DOI: https://doi.org /10.1080/08535314.2012.761180

21. Аграрні та агропродовольчі структури в умовах посилення турбулентності: монографія / Шуст О. А., Варченко О. М., Крисанов Д. Ф. та ін.; за ред. О. А. Шуст. – К.: ТОВ «ТРОПЕА». 2023. – 440 с.

22. Гадзало Я. М., Лузан Ю. Я. Підвищення ролі аграрної науки на етапі євроінтеграції. Вісник аграрної науки, 2023. №12(849). DOI: https://doi. org/10.31073/agrovisnyk202312

23. El Niño overview: Anticipated humanitarian impact in 2023. Thematic report 25 July 2023. URL: https://www.acaps.org/fileadmin/Data_Product/Main_ media/20230725_ACAPS_Thematic_report_El_ Nino_overview_anticipated_humanitarian_impact_ in_2023.pdf

24. Ukraine rapid damage and needs assessment February 2022 – February 2023. URL: https://documents1.worldbank.org/curated/ en/099184503212328877/pdf/P1801740d1177f03c0 ab180057556615497.pdf

25. Україна: Вплив війни на прибутковість сільськогосподарського виробництва. URL: https://export.gov.ua/news/5042-prezentovano_ doslidzhennia_ukraina_vpliv_viini_na_pributkovist_ silskogospodarskogo_virobnitstva

26. World Population Prospects 2022: Summary of Results. URL: https://reliefweb.int/report/world/worldpopulation-prospects-2022-summary-results?gad_ source=1&gclid=CjwKCAjw_e2wBhAEEiwAyFFFo330rIHCItj105jEdscOT8z8ywjxAbKQONJ0O4Na0Rv hjKorX-E1whoCDaYQAvD_BwE

27. Kharas H. The unprecedented expansion of the global middle class: an update. URL: https:// www.brookings.edu/wp-content/uploads/2017/02/ global_20170228_global-middle-class.pdf

28. 2022. № 2. С. 20–33. DOI: https://doi. org/10.33245/2310-9262-2022-177-2-20-33

29. FAO. Food loss and waste and value chains. Cairo, 2019. URL: https://www.fao.org/3/CA5183EN/ CA5183EN.pdf

30. FMI and Nielsen Report: 70 % of Consumers Will Be Grocery Shopping Online by 2024. 2019. URL: https://www.prnewswire.com/news-releases/ fmi-and-nielsen-report-70-of-consumers-will-begrocery-shopping-online-by-2024-300589495.html

ДолученняРозмір
PDF icon varchenko_1-2024_28-42.pdf707.58 КБ