Ви є тут
Сучасний стан та пріоритети сталого розвитку сільськогосподарських підприємств
Доведено, що особливістю сільського господарства є тісний зв'язок із навколишнім середовищем та взаємний вплив між ними, що й зумовило підвищений інтерес науковців та практиків до впровадження принципів сталого розвитку. Аргументовано, що сільське господарство є найбільш вразливим до зміни клімату, а також недодержання наукових вимог при веденні сільськогосподарського виробництва може зумовлювати негативний вплив на довкілля. Визначено, що найбільшу частку у виробництві сільськогосподарської продукції посідають корпоративний сектор аграрної сфери, розвиток якого досліджено на основі їх ресурсного забезпечення та економічних результатів діяльності. Зроблено висновок, що в нинішніх умовах у середовищі сільськогосподарських підприємств відбуваються складні й навіть суперечливі процеси, які характеризуються наступним: значні зміни в кількості суб’єктів господарювання та площі сільськогосподарських угідь, які нині обробляються; виявлено відчутні збитки внаслідок війни у галузі рослинництва, посилення негативних процесів у скороченні поголів’я сільськогосподарських тварин у тваринництві тощо. Розраховано, що сільськогосподарські підприємства в умовах воєнного стану одержали позитивний фінансовий результат, зокрема у 2022 р. забезпечили рентабельність операційної на рівні 20,3 % та всієї діяльності – 13,6 %.
Ідентифіковано проблеми природно-екологічного характеру, які зумовлюють низку негативних чинників у розвитку сільськогосподарського виробництва. Обґрунтовано, що сталість системи розкривається у рівновазі соціально-економічної системи, в результаті якої в умовах впливу зовнішніх та внутрішніх змін вивляються її властивості цілісності, які дозволяють комплексно формувати та раціонально використовувати ресурсний потенціал, а також мати можливість до розширеного відтворення та мінімізувати негативний вплив на навколишнє середовища. Стале сільське господарство передбачає досягнення збалансованості екологічних, соціальних та економічних чинників у сільському господарстві з метою створення можливостей задоволення потреб майбутніх поколінь.
Узагальнено існуючі практики сталого ведення сільськогосподарської діяльності, а саме: ощадне сільське господарство, кращі сільськогосподарські практики, органічне сільське господарство, стале інтенсивне сільське господарство, модель «перманентного сільського господарства» передбачає гармонію з природними процесами, мінімізує витрати праці. Систематизовано чинники, які впливають на перехід до нових моделей ведення сільськогосподарського виробництва на принципах сталості, серед яких виділено такі групи: особистісні характеристики власника сільськогосподарського підприємства та його менеджменту, індивідуальні характеристики сільськогосподарського підприємства, поведінкові характеристики власника та менеджменту підприємства, а також зовнішні фактори.
Ключові слова: стале сільське господарство, ресурсне забезпечення, сільськогосподарське підприємство, керівники (власники), менеджмент, фактори впливу
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1. Богдан Т. Фінансово-економічні наслідки війни. URL: https://lb.ua/blog/tetiana_bohdan/550614_ finansovoekonomichni_naslidki.html
2. The World Bank, the Government of Ukraine, the European Union, the United Nations. Rapid Damage and Needs Assessment. URL: https://documents. worldbank.org/en/publication/documents-reports/docu mentdetail/099545009082226957/p1788430ed0fce005 0b9870be5ede7337c6
3. Дослідження ініціатив у сфері повоєнного відновлення. URL: https://ednannia.ua/images/Master_ version_UKR_Rebuilding.pdf
4. Lynch J., Cain M., Fram, D. and Pierrehumbert R. (2021). Agriculture’s contribution to climate change and role in mitigation is distinct from predominantly fossil CO2 - emitting sectors. Frontiers in Sustainable Food Systems, 2021.4. DOI:10.3389/fsufs.2020.518039
5. Cloy J. M., Smith K. A. Greenhouse gas sources and sinks. Encyclopedia of the Anthropocene. 2018. 2. 391 рр.
6. Sen S., Singh M. K., Das A. Effects of food production and consumption on environment and climate. In Mukherjee, M. et al. (Eds.) Advances in Medical Physics and Healthcare Engineering: proceedings of AMPHE 2020, Singapore: Springer, pp. 361–370. DOI:10.1007/978-981- 33-6915-3.
7. Srinivasarao C., Rakesh S., Kumar G.R., Manasa R., Somashekar G., Lakshmi C.S., Kundu S. Soil degradation challenges for sustainable agriculture in tropical India. Current Science, 2021. 120 (3), Р. 492- 500. DOI:10.18520/ cs%2Fv120%2Fi3%2F492-500.
8. Аграрні та агропродовольчі структури в умовах посилення турбулентності: монографія / Шуст О. А., Варченко О. М., Крисанов Д. Ф. та ін.; за ред. О. А. Шуст.- К.: ТОВ «ТРОПЕА», 2023. 440 с.
9. Аграрний сектор економіки: підсумки 2022 та прогноз на 2023 рік. URL: https://niss.gov.ua/ news/komentari-ekspertiv/ahrarnyy-sektor-ekonomikypidsumky-2022-ta-prohnoz-na-2023-rik.
10. Наповнюють бюджет і годують. URL: https:// ukurier.gov.ua/uk/articles/napovnyuyut-byudzhet-igoduyut/
11. Продажі комбайнів в Україні знизились у понад 2 рази. URL: https://agravery.com/uk/posts/show/ prodazi-kombajniv-v-ukraini-znizilis-u-ponad-2-razi
12. Огляд збитків від війни в сільському господарстві України. Непряма оцінка пошкоджень. Другий випуск 10 листопада 2022. URL: https://kse.ua/ wp-content/uploads/2022/11/Damages_report_issue2_ ua-1.pdf
13. Збитки від загибелі тварин та пошкодження тваринницьких ферм становлять приблизно 2 млрд гривень. URL: https://biz.censor.net/news/3379978/ zbytky_vid_zagybeli_tvaryn_ta_poshkodjennya_ferm_ stanovlyat_pryblyzno_2_milyarda_minagropolityky
14. Сутінки агрохолдингів: як війна змінить сільське господарство України. URL: https://mind. ua/publications/20245288-sutinki-agroholdingiv-yakvijna-zminit-silske-gospodarstvo-ukrayini
15. Лупенко Ю. Чистий прибуток українських агропідприємств торік становив 87,1 мільярда. URL: 121 econommeneg.btsau.edu.ua Економіка та управління АПК, 2023, № 2 https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3762673- cistij-pributok-ukrainskih-agropidpriemstv-torikstanoviv-871-milarda-iae.html
16. Varchenko O., Utechenko D., Khakhula L. Key Components of Sustainable Supply Chain Development of the Agricultural Sector of Ukraine. International Journal Supply Chain. Management. 2019. Vol. 8, No. 2. Р. 874–884.
17. Siebrecht N. Sustainable agriculture and its implementation gap ‒ Overcoming obstacles to implementation. Sustainability, 2020. Vol. 12 (9), Р. 3853-3865. DOI:10.3390/su12093853.
18. Trigo A., Marta-Costa A., and Fragoso R. Principles of sustainable agriculture: Defining standardized reference points. Sustainability, 2021. Vol. 13 (8), 4086. DOI:10.3390/ su13084086.
19. Harwood R. R. A history of sustainable agriculture. In Edwards C. A., Lal R., Madden P., Miller R.H. and House G. (Eds.) Sustainable Agricultural Systems, 2020. Р. 3–19. Boca Raton: CRC Press. DOI: 10.1201/9781003070474
20. FAO. Conservation Agriculture Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2006. URL: http://www.fao.org/conservation-agriculture/en/
21. Nyanga P. H., Umar B. B., Chibamba D., Mubanga K. H., Kunda-Wamuwi C. F., and Mushili B. M. (2020). Chapter 6 ‒ Reinforcing ecosystem services through conservation agriculture in sustainable food systems. In Rusinamhodzi, L. (Ed.) The Role of Ecosystem Services in Sustainable Food Systems, Academic Press, 2020. Р. 119-133. DOI:10.1016/ B978-0-12-816436-5.00006-8.
22. Conservation Agriculture: Making Climate Change Migration and Adaptation Real in Europe. URL: https://ecaf.org/wp-content/uploads/2021/02/Conservation_Agriculture_cli...
23. Sareen S. A. Scheme and Training Manual on Good Agricultural Practices. Rome: FAO, 2016. 122 p.
24. Miśniakiewicz M., Łuczak J., and Maruszewska N. Improvement of organic farm assessment procedures on the example of organic farming in Poland ‒ Recommendations for organic farming in Poland. Agronomy, 2021. Vol. 11(8). DOI:10.3390/agronomy11081560.
25. Petersen B. and Snapp S. (2015). What is sustainable intensification? Views from experts. Land Use Policy, 2015. Vol. 46. P. 1-10. DOI:10.1016/j.landusepol.2015.02.002.
26. Holmgren D. (2020). Essence of permaculture. Melliodora Publishing. 2020. 43p. ISBN: 978-0- 6483442-3-0.
27. Sriwichailamphan T. and Sucharidtham T. Factors affecting adoption of vegetable growing using organic system: A case study of Royal Project Foundation, Thailand. International Journal of Economics & Management Sciences, 2014. Vol. 3 (2). DOI: 10.4172/2162-6359.1000179.
28. Sapbamrer R. and Thammachai A. (2021). A systematic review of factors influencing farmers’ adoption of organic farming. Sustainability, Vol.13 (7), 3842. DOI:10.3390/su13073842.
29. Грантова підтримки господарств у 2023 році. https://dotacii2019.minagro.gov.ua/
Долучення | Розмір |
---|---|
nadvodniuk_2_2023-111-123.pdf | 546.93 КБ |