Ви є тут
Глобальні та національні аспекти забезпечення продовольчої безпеки в умовах нестабільного середовища
Внаслідок агресії росії та припинення експорту української сільськогосподарської продукції морем в українських портах заблоковано 22 мільйони тонн зерна. Це суттєво обмежило можливості українських аграріїв продавати зернові врожаю 2021 та 2022 року, водночас посиливши загрозу глобального голоду, оскільки майже половина всіх постачань у рамках Всесвітньої продовольчої програми ООН надходить з України. Предметом дослідження є забезпечення продовольчої безпеки України та світу в цілому. Метою цієї наукової роботи є аналіз сучасних умов, які впливають на дотримання продовольчої безпеки у світовому вимірі. Основними науковими методами, які використовувались при написанні статті, були: аналізу, синтезу, систематизації, порівняння, абстрактно-логічний. Встановлено, що розблокування українських портів і відновлення експорту зернових і олійних культур має вирішальне значення як для економіки України, так і для світової продовольчої безпеки. Результати дослідження свідчать, що нині Україна має три експортні шляхи – порти на Дунаї, залізниці та автошляхи. Однак у кожного з них є певні недоліки. Наприклад, дунайські порти мають обмежену пропускну здатність через відсутність барж, пристаней і терміналів. Раніше Україна майже не використовувала цей експортний шлях і тому не інвестувала в нього. Своєю чергою, залізничній та автомобільній логістиці заважають великі затори на кордонах, відсутність вагонів і палива, фіто-санітарні процедури, а також різниця між європейською та українською (ширше на 9 см) коліями.
Ще однією істотною проблемою є відсутність складських потужностей в європейських портах, які не пристосовані до таких обсягів перевалки зерна. Досліджено, що майже третина сільськогосподарських земель - непридатна для засаджень, оскільки є замінованою. Розглянуто, що навіть, якщо українському уряду вдасться організувати нові шляхи експорту продовольства з країни (експорт 2021/2022 маркетингового року був значно меншим, ніж торік), у 2023 році через значне скорочення посівних площ, спричинене війною, ймовірно, не вдасться зібрати надто великі врожаї, а отже, частка української продукції на світовому продовольчому ринку суттєво зменшиться. Місце України можуть зайняти інші виробники, зокрема Бразилія, Аргентина, Індія, Канада та США. Встановлено значне скорочення експорту України. Представлено систему продовольчої безпеки, яка охоплює умови забезпечення та виміри продовольчої безпеки. Доведено, що російська агресія проти України є ще одним економічним викликом для країн, що розвиваються, після пандемії COVID-19, який загрожує їхній продовольчій безпеці. Зменшення виробництва та експорту зерна з України та росії, а також подорожчання енергетичної сировини та добрив призведуть до зростання цін на продукти харчування у світовому просторі.
Ключові слова: продовольча безпека, війна в Україні, експорт, система продовольчої безпеки.
СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1. Березін О. В. Проблеми формування продовольчого ринку України: монографія. Київ: Вища школа, 2002. 211 с.
2. Глобалізаційні процеси у світовій економіці: виклики та можливості для України: колективна монографія / за заг. ред. О. О. Борзенко. Київ: НАН України, ДУ «Ін-т екон. та прогнозув. НАН України», 2022. 264 c.
3. Власов В. І. Глобальна продовольча проблема. Київ, 2001. 506 с.
4. Волченко Н. В. Продовольча безпека: теоретичні аспекти та реалії сьогодення. Система національного менеджменту в контексті інтеграційного виміру: монографія. Суми: ПП Вінниченко М. Д., ФОП Литовченко Є. Б., 2014. С. 38–57.
5. Гайдуцький П. І. Україні потрібна нова аграрна політика. Економіка АПК. 2005. № 10. С. 3–7.
6. Іртищева І. О., Рогатіна Л. П., Ільницька О. С. Продовольча безпека — важливий елемент економічної та національної безпеки. Агросвіт. 2020. № 22. С. 3-8.
7. Кочетков О. В., Марков Р. В. Формування системи показників продовольчої безпеки України. Економіка АПК. 2002. № 9. С. 142–158.
8. Резнікова О. С. Проблеми світової продовольчої безпеки в умовах глобалізації економіки. URL: http://www.nbuv.gov.ua/portal/chem_ biol/nvnau/2010_154_2/10ros.pd (дата звернення: 25.09.2022).
9. Румик І. І. Продовольча безпека держави: питання теорії, методології, практики: монографія. Київ: ВНЗ «Університетекономікитаправа «КРОК». 2020. 420 с.
10. Саблук П. Т., Білорус О. Г., Власов В. І. Глобалізація і продовольство: монографія. Київ: ННЦ ІАЕ, 2008. 632 с.
11. Стегней М. І., Горогоцька Н .І., Журавель Ю. В. Розвиток біоенергетичного напряму сільськогосподарських підприємств і продовольча безпека. Вісник Сумського національного аграрного університету. 2020. Вип. 1 (83). С. 33–37.
12. Щекович О. С. Формування пріоритетів та розвиток аграрної політики України. Київ: ННЦ «Інститут аграрної економіки», 2009. 278 с.
13. Експорт з України зернових, зернобобових та борошна. URL: https://minagro.gov.ua/investoram/ monitoring-stanu-apk/eksport-z-ukrayini-zernovihzernobobovih-ta-boroshna.
14. Розвиток власної агропромисловості і переробки є основою політики продовольчої безпеки України. URL: https://www.me.gov.ua/News/ Detail?lang=uk-UA&id=24ab7786-8d07-4eb8-9234- 4fe4044a0f61&title=ProdovolchoiBezpekiUkraini
15. Глобальний індекс продовольчої безпеки 2021. URL: https://nonews.co/wp- content/ uploads/2022/03/GFSI2021.pdf
16. Глобальний індекс продовольчої безпеки 2022. URL: https://impact.economist.com/ sustainability/project/food-security-index/.
17. Україна: Вплив війни на сільське господарство та сільське життя в Україні – 17. Результати 63 econommeneg.btsau.edu.ua Економіка та управління АПК, 2023, № 2 загальнонаціонального опитування сільськихдомогосподарств. Food and Agriculture Organization of the United Nations. 2022. DOI: https://doi.org/10.4060/ cc3311en
18. Вплив війни рф проти України на стан глобальної продовольчої безпеки. UkraineInvest. URL: https://ukraineinvest.gov.ua/uk/news/19-04-22/
19. Національний інститут стратегічних досліджень. Україна та глобальна продовольча безпека в умовах війни: аналітичний огляд. National Institute for Strategic Studies. URL: https://niss.gov. ua/news/komentari-ekspertiv/ukrayina-ta-hlobalnaprodovolcha-bezpeka-v-umovakh-viyny
20. Хаєцька О. П. Органічне виробництво як складова забезпечення продовольчої безпеки України. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2022. № 4(62). C. 57–74. DOI: https://doi.org/10.37128/2411-4413-2022-4-4
21. Росола У. В., Росола А. П. Детермінанти розвитку ринку органічної продукції в Україні. Міжнародний науковий журнал «Інтернаука». Серія: Економічні науки. 2022. № 11. С. 110–116.
Долучення | Розмір |
---|---|
rosola_rosola_2_2023-57-64.pdf | 538.09 КБ |