В статті досліджено функціонування механізму ціноутворення на продукцію рослинництва в умовах невизначеності 
та ризиків, природою яких є стрімка девальвація національної валюти та значні темпи інфляції. Висвітлено особливості 
визначення  рівня  економічної  ефективності  виробництва  продукції  рослинництва  в  цих  умовах.  Автором  проведена 
оцінка  прибутковості  цієї  галузі  в  2014  році  з  урахуванням  інфляційних  процесів.  Проаналізовано  купівельну 
спроможність населення України. Пропонуються шляхи досягнення рівновигідних умов функціонування усіх учасників 
продовольчих ланцюгів. 
Ключові слова: рослинництво, ціна, ринок, інфляція, девальвація, продовольчі ланцюги, рентабельність, роздрібна 
торгівля, витрати, купівельна спроможність населення.