У статті досліджено сучасні методичні та практичні підходи до оцінки стану основних засобів на м’ясопереробних підприємствах, виділені їх основні переваги та недоліки, а також шляхи їх усунення. Розглянуто думки вчених-економістів щодо визначеної проблематики. Охарактеризовано етапи економічного аналізу основних засобів на м’ясопереробних підприємствах, а також систему оцінки показників ефективності управління ними. Систематизовано показники, які використовуються для дослідження основних засобів і є активною частиною управлінського процесу. На основі проведеного дослідження узагальнено, що управління основними засобами включає в себе комплекс показників, а саме, показники відтворення та ефективності використання, які слугують основою для реалізації поточних цілей та виробничих завдань.
Ключові слова: систематизація, показники відтворення, ефективність використання, оцінка і стан основних засобів, управлінський процес, фондооснащеність, фондовіддача, фондомісткість, рентабельність.