Стаття присвячена аналізу законодавчої бази ЄС і України у сфері контролю безпечності харчових продуктів, рівня адаптації та пошуку напрямів вдосконалення національного законодавства, що забезпечувало б сприятливе бізнес-середовище, вільний обіг безпечних харчових продуктів, високий ступінь захисту життя і здоров’я людей. Розкрито обов’язкові вимоги законодавства ЄС до харчових продуктів і кормів для тварин, а також пов’язані з ними проблеми та ризики. Розроблено практичні пропозиції щодо зближення національної системи технічного регулювання для продовольчого комплексу з європейською базовою моделлю, впровадження функціональних систем менеджменту, базових програм та спрощених процедур, заснованих на принципах Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) в аграрному секторі України.