Ви є тут

Становлення єдиного нормативного простору аграрного сектору України з внутрішнім ринком ЄС: процеси і проблеми

Стаття присвячена узагальненню здобутків і прорахунків в аспекті формування єдиного нормативного простору вітчизняного аграрного сектору європейського внутрішнього ринку з другої половини 2010-их років, а також оцінювання можливостей щодо досягнення їх повної еквівалентності. Встановлено, що єдиний нормативний простір формується за такими складовими: технічне регулювання, санітарні та фітосанітарні заходи, безпека харчових продуктів та кормів для тварин.

Оцінено внесок складових технічного регулювання у формування вітчизняної регуляторної системи еквівалентної базовій європейській системі технорегулювання. Аргументовано, що за період дослідження значно розширився національний фонд стандартів, причому майже ¾ з них - гармонізовані з європейськими та світовими. Зазначено, що не повністю унаслідок російської агресії виконано Програму розвитку еталонної бази, а сертифікація систем безпеки і якості, продукції, процесів та послуг і персоналу проводиться тільки акредитованими органами з оцінювання відповідності (ООВ). Виявлено, що акредитація вітчизняних ООВ здійснюється Національним агентством з акредитації України, яке в частині акредитації взаємодіє лише з підписантами міжнародних договорів з акредитації (ЕА MLA, ILAC MRA, IAF MLA). Державний ринковий нагляд з квітня 2016 р. проводиться Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Спеціальні режими контролю виготовленої продукції базуються на активному впровадженні сертифікованих систем безпечності і якості продуцентами органічної продукції та сільськогосподарської сировини для виробництва продукції дитячого, дієтичного та спеціального харчування, а також просунутих систем менеджменту для виходу з продукцією АПК на зарубіжні ринки.

Встановлено, що Україна забезпечила відповідність європейським вимогам власних санітарних та фітосанітарних заходів (СФЗ) у сфері сільського господарства та заходів щодо безпеки харчових продуктів та кормів для тварин. Про це свідчать наступні показники: експортують продукцію АПК загалом 380 підприємств, з них харчові продукти – 162 суб’єкти господарювання.

Систематизовано виконання зобов’язань, передбачених Угодою про асоціацію між Україною та ЄС, яке включає виконані зобов’язання та проміжні результати і загалом становить 55 %. При цьому проміжні статуси «Раннє» виконання та «Просунуте» враховуються із ваговими коефіцієнтами 0,3 та 0,7, відповідно. Ця оцінка включає наступні складові: «досконале» виконання становить 30,4 %; «просунуте» – 26,2 %; «рання» стадія – 21 %; виконання зобов’язань не розпочиналося – 20,8 %; виконання 1,6 % зобов’язань має критичну невідповідність до відповідних норм права ЄС.   

Зроблено висновок, що діяльність щодо гармонізації вітчизняного нормативно-правового регулювання забезпечення якості та безпечності продукції в агропродовольчих ланцюгах до практики Європейського Союзу потребує активізації з метою її завершення, оскільки внаслідок цього буде виникати позитивний вплив на успішне повоєнне відновлення аграрного сектору та країни в цілому.

  Ключові слова: аграрний сектор України, внутрішній ринок ЄС, єдиний нормативний простір, санітарні та фітосанітарні заходи, харчова безпека, органи з оцінювання відповідності (ООВ).

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Угода про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Офіційний вісник України. 2014. № 75.

2. Кінах М. Торговельні преференції ЄС для України: час нових можливостей для експорту в умовах війни. URL: https://yur-gazeta.com/golovna/ torgovelni- preferenciyi-es-dlya-ukrayini-chas-novihmozhlivostey-dlya-eksportu-v-umovah-viyni.html.

3. Крисанов Д. Ф. Інтеграція агрохарчового сектора України в єдиний нормативний простір Європейського Союзу: монографія. Київ, 2016. 368 с. URL: http://ief.org.ua/docs/mg/275.pdf

4. Сіднєва Ж. К. Сучасні концепції управління безпечністю харчових продуктів. 6 с. URL: https://dspace. nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/26022/1/11.pdf.

5. Слива Ю. В. Наукові основи концепції управління безпечністю харчових продуктів згідно з вимогами міжнародних стандартів. Товарознавчий вісник. 2021. № 1(14). С. 95-105. https://doi. org/10.36910/6775-2310-5283-2021-14-10.

6. Віткін Л. М. Сучасна система технічного регулювання України: теорія та практика: монографія / Л. М. Віткін, Г. І. Хімічева, А. С. Зенкін; МОНМС України, Ун-т економіки та права «КРОК», Київ. нац. ун-т технологій та дизайну. К., 2011. 491 c.

7. Грищенко Ф. Європейська система безпечності харчових продуктів. Історія створення. Стандартизація, сертифікація, якість. 2013. № 1. С. 41–42.

8. Прядко А. Генезис становлення системи безпеки харчових продуктів у Європейському Союзі. Підприємництво, господарство і право. 2016. № 5. С. 112-118. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/ Pgip_2016_5_23.

9. Буряк Р. І. Менеджмент якості: забезпечення сталого розвитку аграрних підприємств: Монографія / Р. І. Буряк. – К.: ТОВ «Аграр Медіа Груп», 2013. 534 с.

10. Міжнародний стандарт/технічні умови ISO/ TS 22002-1:2009 «Програми обов'язкових попередніх заходів із забезпечення безпечності харчових продуктів. Частина 1. Виробництво харчових продуктів» (Prerequisite programmes on food safety – Part 1: Food manufacturing).

11. ISO/TS 22002-2:2013, Попередньо необхідні програми безпеки харчових продуктів. Частина 2: Кейтерінг. (Prerequisite programmes on food safety – Part 2: Сatering).

12. ISO/TS 22002-3:2011 «Програми обов'язкових попередніх заходів із забезпечення безпечності харчових продуктів. Частина 3. Виробництво сільськогосподарської продукції» (Prerequisite programmes on food safety - Part 3: Farming).

13. ISO/TS 22002-4:2013 «Програми обов'язкових попередніх заходів із забезпечення безпечності харчових продуктів. Частина 4. Виробництво упаковки для харчових продуктів» (Prerequisite programmes on food safety – Part 4: Food packaging manufacturing).

14. ISO/TS 22002-5:2015 «Програми обов'язкових попередніх заходів із забезпечення безпечності харчових продуктів. Частина 5. Транспортування і зберігання» (Prerequisite programmes on food safety – Part 5: Transport and storage).

15. ISO/TS 22002-6:2016, Попередньо необхідні програми безпеки харчових продуктів. Частина 6: Виробництво кормів та харчування для тварин. (Prerequisite programmes on food safety – Part 6: Production of fodder and nutrition for animals).

16. Впровадження на малих та середніх підприємствах заснованих принципах НАССР систем управління безпечності харчових продуктів зберігання, обробки та переробки продуктів тваринного походження – молочних, м’ясних, меду. Методичні рекомендації. Видання друге. Київ: Проєкт USAID Агроінвест, 2015. 108 с.

17. Стратегія розвитку системи технічного регулювання на період до 2020 року. Схвалено Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 19.08.2015 р. № 844-р. Офіційний вісник України. 2015. № 69. 18. Всеохоплююча стратегія імплементації Глави ІV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу ІV «Торгівля і питання пов’язані з торгівлею» Угоди про Асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони. Схвалено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24.02.2016 р. № 228-р. Урядовий кур’єр. 2016. № 65.

19. Україна та Угода про асоціацію: моніторинг виконання 2014-2022. Київ: ГО «Український центр європейської політики»; Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні, 2023. 156 с. URL: https://ucep.org.ua/wp-content/uploads/2023/05/ final_report_aa_ucep_2023_ukr.pdf.

20. План заходів щодо розвитку системи технічного регулювання на період до 2025 року. Затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 22 вересня 2021 р. № 1145-р. Офіційний вісник України. 2021. № 78.

21. Національне агентство з акредитації України. Міжнародна діяльність. URL: https://naau.org. ua/17-mizhnarodna-diialnist.

22. Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин. Закон України 18.05.2017 № 2042-19. Офіційний вісник України. 2017. № 55.

23. Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Закон України № 2496-VIII в редакції від 05.08.2021 р. Офіційний вісник України. 2018. № 62. 24. Порядок (детальні правила) органічного виробництва та обігу органічної продукції. Постанова Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 № 970. Офіційний вісник України. 2019. № 97.

25. Порядок сертифікації органічного виробництва та/або обігу органічної продукції, Затвер- 24 Економіка та управління АПК, 2023, № 2 econommeneg.btsau.edu.ua джено постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.2020. № 1032. Офіційний вісник України. 2020. № 89.

26. Порядок ведення Державного реєстру операторів, що здійснюють виробництво продукції відповідно до вимог законодавства у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції, Державного реєстру органів сертифікації у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, Державного реєстру органічного насіння і садивного матеріалу. Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12.02.2020 № 87. Офіційний вісник України. 2020. № 17.

27. Про затвердження державного логотипа для органічної продукції: Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України № 67 від 22.02.2019 р. Офіційний вісник України. 2019. № 26.

28. Органік Стандарт. URL: https://organicstandard. ua/ua/services.

29. Список міжнародно акредитованих органів сертифікації (органічне виробництво та обіг органічної продукції), включених до офіційного Переліку затвердженого Комісією ЄC. URL: https://organicinfo.ua/wp-content/uploads/2020/01/ Certificationbodies-Ukraine_EU- Regulation-1235_ updated_2021.pdf.

30. Антюшко Д. Сертифікація як складова забезпечення ефективної діяльності органічних виробництв [Електронний ресурс]. Соціально-економічні проблеми і держава. 2022. Вип. 1 (26). С. 12-22. URL: http://sepd.tntu.edu.ua/images/stories/ pdf/2022/22adpdov.pdf.

31. Стратегічний план роботи Міністерства аграрної політики та продовольства України на 2022-2024 роки. Затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 28.06.2022 № 389. URL: minagro.gov.ua.

32. Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Закон України № 2496-VIII в редакції від 30.06.2023 р. URL: https://ips.ligazakon.net/ document/view/t182496?ed=2023_06_30.

33. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів. Закон України в редакції від 22.07.2014 № 1602-УІІ. Офіційний вісник України. 2014. № 75

34. Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин. Закон України від 18.05.2017. № 2042-VIII. Офіційний вісник України. 2017. № 55.

35. Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами. Закон України від 03.11.2022. № 2718-ІХ. Офіційний вісник України. 2022. № 92.

36. Понад 400 українських операторів ринку вже впровадили систему НАССР, - Ольга Трофімцева. URL: https://minagro.gov.ua/news/ponad400-ukrainskikh-operatoriv- rinku-vzhe-vprovadilisistemu-nassr-olga-trofimtseva.

37. Про безпечність та гігієну кормів. Закон України від 21.12.2017 №2264-УІІІ. Офіційний вісник України. 2018. №9.

38. Русан Віталій. Аграрний сектор економіки: підсумки 2022 та прогноз на 2023 рік. 10.03.2023. URL: https://niss.gov.ua/news/komentari-ekspertiv/ ahrarnyy-sektor-ekonomiky- pidsumky-2022-taprohnoz-na-2023-rik.

39. Про припинення заходів державного нагляду (контролю ) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану. Постанова Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 № 303. Офіційний вісник України. 2022. № 25.

40. Єдина комплексна Стратегіята План дій розвитку сільського господарства та сільських територій в Україні на 2015–2020 роки. Схвалено Національною радою реформ 07.12.2015 р. URL: http://minagro.gov.ua/node/16025.

41. Регламент (ЄС) № 852/2004 Європейського Парламенту І Ради від 29.04.2004 про загальні правила для підприємств харчового сектору щодо гігієни харчових продуктів, з урахуванням певних правил. URL: https:://www. auu.org.ua/media/publications/1116/files/Manu al-852-2004_2020_03_31_18_01_55_136192.pdf .

42. Регламент Європейського Парламенту І Ради (ЄС) № 178/2002 від 28.01.2002 про встановлення загальних принципів і вимог харчового права, створення Європейського органу з безпечності харчових продуктів та встановлення процедур у питаннях, пов’язаних із безпечністю харчових продуктів. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/984_005-02#Text.

43. Допомога експортеру. Законодавство Європейського Союзу у сфері безпеки харчової продукції. URL: http://pelta.org/index.php/ prakticheskie-rekomendatsii-iso- 9001/zakonodatelstvoevropejskogosoyuza-v-oblasti-bezopasnostipishchevoj-produktsii.

ДолученняРозмір
PDF icon shust_varchenko_krysanov_dragan_tkachenko_2_2023-6-28.pdf675.24 КБ