Ви є тут

СПОЖИВАННЯ ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ ЯК ІНДИКАТОР ПРОДОВОЛЬЧОЇ БЕЗПЕКИ КРАЇНИ

Забезпечення продовольчої безпеки населення є одним з першочергових завдань держави. У вирішенні завдань із продовольчої безпеки головну роль відіграє агропромисловий комплекс. У статті розглядається проблема споживання продуктів харчування як одного з індикаторів продовольчої безпеки країни. Автором проведена оцінка рівня споживання продуктів харчування за видами продуктів, а також дано оцінку рівня доходів населення як основоположного чинника формування платоспроможного попиту на продукти харчування. Проведено аналіз структури витрат населення на продукти харчування з урахуванням рівня доходів. Особлива увага надається дослідженню збалансованості раціону харчування пересічного громадянина України. Запропоновані шляхи щодо підвищення рівня купівельної спроможності населення країни.

Ключові слова: споживання, продовольча безпека, купівельна спроможність, збалансованість.

  1. Мостенська Т. Л. Особливості формування попиту і пропозиції на ринку харчових продуктів / Т. Л. Мостенська // Економіка АПК. – 2003. – №1. – С. 113–120.
  2. Гойчук О. І. Продовольча безпека в Україні і світі / О. І. Гойчук. – К.: Наукметодцентр аграрної освіти, 2003. – 114 с.
  3. Басюркіна Н. Й. Продовольча безпека як системна характеристика функціонування агропромислового сектору економіки / Н. Й. Басюркіна // Економіка харчової промисловості. – 2011. – № 2 (10). – С. 5–10.
  4. Лука О. Ф. Міжнародна конкурентоспроможність сільськогосподарського виробництва в Україні / О. Ф. Лука // Економіка АПК. – 2004. – № 5. – С. 131–138.
  5. Файчук О. М. Стратегічні пріоритети регулювання аграрного ринку України в умовах глобалізації / О. М. Файчук // Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. – 2009. – Вип. 142. – Ч. 1. – С. 201–206.
  6. OECD-FAO Agricultural Outlook 2011-2016, OECD/FAO 2011.
ДолученняРозмір
PDF icon danilenko10-2013.pdf258.12 КБ