Забезпечення продовольчої безпеки населення є одним з першочергових завдань держави. У вирішенні завдань із продовольчої безпеки головну роль відіграє агропромисловий комплекс. У статті розглядається проблема споживання продуктів харчування як одного з індикаторів продовольчої безпеки країни. Автором проведена оцінка рівня споживання продуктів харчування за видами продуктів, а також дано оцінку рівня доходів населення як основоположного чинника формування платоспроможного попиту на продукти харчування. Проведено аналіз структури витрат населення на продукти харчування з урахуванням рівня доходів. Особлива увага надається дослідженню збалансованості раціону харчування пересічного громадянина України. Запропоновані шляхи щодо підвищення рівня купівельної спроможності населення країни.
Ключові слова: споживання, продовольча безпека, купівельна спроможність, збалансованість.