Ви є тут

Соціально-трудові аспекти розвитку скотарства в сільськогосподарських підприємствах

Предметом наукового дослідження є науково-практичні засади розвитку ринку праці й ринку продукції скотарства в Україні. Метою статті є обґрунтування напрямів забезпечення формальної зайнятості й збільшення обсягів виробництва продукції скотарства в сільськогосподарських підприємствах. Використано дані Держстату України, нормативно-правові акти України й такі методи наукового дослідження: абстрактно-логічний; системний підхід; монографічний; статистико-економічний; балансовий.
На основі проведеного аналізу споживання населенням України м’яса й молока доведено, що простежується порушення збалансованого харчового раціону населення країни, що є одним із головних завдань державної соціальної політики. У його структурі сформувався великий дефіцит м’ясопродуктів (35 % від норми); молокопродуктів (46 % від норми) тощо. У досліджуваному періоді 2014–2019 рр. значно зменшилося виробництво продукції скотарства, зокрема яловичини й телятини.
Проведений сценарно-емпіричний розрахунок збільшення формальної зайнятості в сільському господарстві завдяки збільшенню внутрішнього виробництва продукції скотарства для забезпечення раціонального продовольчого балансу країни й формування експортних поставок. Зокрема у сільськогосподарські підприємства можливо залучити більше 900 тис. осіб працівників. Зазначені показники відповідають потребі збільшення кількості робочих місць у сільській місцевості (близько 500 тис. осіб безробітних та більше 600 тис. осіб самозайнятого населення лише в домогосподарствах).
Доведено, що для забезпечення соціально орієнтованого напряму розвитку скотарства в сільськогосподарських підприємствах необхідно підвищувати ефективність виробництва продукції скотарства, щоб у короткостроковій перспективі забезпечити найм робочої сили й оплату праці, стабільність зайнятості працівників, розвиток сільських територій і громад.
Проведений аналіз економічних показників, поголів’я ВРХ і корів у різних видах сільськогосподарських товаровиробників, змісту зайнятості у тваринництві уможливив обґрунтування соціально-трудових імперативів та відповідних організаційно-економічних засад розвитку скотарства у велико-, середньо- й малотоварних формах агробізнесу. Особливо актуальним є розвиток останніх завдяки трансформації ефективних сільських домогосподарств у фермерські господарства й малі підприємства агробізнесу.
Ключові слова: сільське населення, зайнятість, ринок праці, територіальна громада, розвиток, скотарство, сільськогосподарське підприємство, фермерське господарство.
1. Про схвалення Концепції розвитку сільських територій: розпорядження Кабінету Міністрів України від 23.09.2015 р. № 995-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995-2015-%D1%80
2. Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку аграрного сектору економіки на період до 2022 року: розпорядження Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 р. № 1437-р (із зм.). URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1437-2015-%D1%80#Text
3. Про схвалення Концепції розвитку фермерських господарств та сільськогосподарської кооперації на 2018-2020 роки: розпорядження Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 р. № 664-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/664-2017-%D1%80#Text
4. Про затвердження Державної стратегії регіонального розвитку на 2021–2027 роки: розпорядження Кабінету Міністрів України: постанова Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 р. № 695. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/695-2020-%D0%BF#Text     5. Ільчук М.М., Коновал І.А. Підвищення конкурентоспроможності продукції скотарства в Україні. Економіка АПК. 2016. № 5. С. 51–59.
6. Ільчук М.М., Коновал І.А., Євтушенко В.Д. Управління конкурентоспроможністю продукції скотарства сільськогосподарських підприємств України. Економіка АПК. 2018. № 7. С. 83–92.
7. Пархомець М.К. Конкурентоспроможність молочно-м’ясного скотарства та фактори її формування. Інноваційна економіка. 2016. № 3–4. С. 71–80.
8. Пархомець М.К., Уніят Л.М. Управління виробництвом молока на інноваційній основі як напрям розвитку конкурентоспроможного молочного скотарства у сільськогосподарських підприємствах. Інноваційна економіка. 2018. № 5–6. С. 18–25.
9. Варченко О.М., Крисанов Д.Ф. Формування доданої вартості у молокопродуктових ланцюгах. Продовольчі ресурси. 2017. № 9. С. 33–43.
10.  Обґрунтування стратегії інноваційно-орієнтованого розвитку сільськогосподарських підприємств з виробництва молока / О.А. Шуст   та ін. Економіка та держава. 2021. № 3. С. 23–27.
11. Радько В.І. Організаційно-економічне забезпечення стійкості виробництва молока у сільськогосподарських підприємствах: дис. … д‑ра екон. наук: 08.00.04 / БНАУ. Біла Церква, 2020. 521 с.
12. Олійник О.В. Удосконалення матеріального стимулювання працівників скотарства як напрям підвищення доходності сільськогосподарських підприємств. Агросвіт. 2016. № 13–14. С. 7–10.
13.  The Livestock Roles in the Wellbeing of Rural Communities of Timor-Leste / E. Bettencourt  et al.  RESR, Piracicaba-SP. 2015. Vol.  53, Supl. 1. P. 63–80.
14. Subić J., Nastić L., Nikolić S. Economic effects of investments in dairy farming. WBJAERD. 2020. Vol. 2, no. 2. P. 69-152.
15. Маршалл Альфред. Принципы экономической науки. URL: http://library.tneu.edu.ua/files/EVD/HTML/marshal/marshal.htm (дата звернення: 27.08.2021 р.).
16. Продовольчий споживчий кошик VS раціональні норми. URL: http://edclub.com.ua/analityka/prodovolchyy-spozhyvchyy-koshyk2016-vs-ra... 17. Статистична інформація, експрес-випуски, публікації. Вебсторінка Держстату України. URL: http://ukrstat.gov.ua
18. Про затвердження наборів продуктів харчування, наборів непродовольчих товарів та наборів послуг для основних соціальних і демографічних груп населення: постанова Кабінету Міністрів України 11.10.2016 р. № 780. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/780-2016-%D0%BF (дата звернення: 27.08.2021 р.).
19. Організація і планування сільськогосподарського виробництва: навч. посібник / Л.Я. Зрібняк  та ін.; за ред. Л.Я. Зрібняка і М.М. Ільчука. Київ: ЗАТ «Нічлава», 2004. 304 с.
20. Економіка сільського господарства: навч. посібник / В.К. Збарський  та ін.; за ред. В.К. Збарського і В.І. Мацибори. Київ: Каравела, 2010. 280 с.
21. Маньковський А.Я., Антонюк Т. А. Технологія продуктів забою тварин: підручник. Київ: Агроосвіта, 2014. 336  с.
22. Довідник економіста сільськогосподарського підприємства / Ю.О. Лупенко  та ін.; за ред. Ю.О. Лупенка та О.В. Захарчука. Київ: ННЦ «ІАЕ», 2018. 600 с.
ДолученняРозмір
PDF icon lanchenko_y._2-2021.pdf836.13 КБ