Ви є тут

Концептуальні засади скорочення втрат продовольства та харчових відходів

 

У статті обґрунтовано концептуальні засади скорочення продовольчих втрат та харчових відходів з позиції забезпечення продовольчої безпеки та екологічної сталості. Узагальнено підходи до тлумачення понять «продовольчі втрати» та «відходи», визначено  подібність та відмінність між ними, а також причини їх утворення та зв'язок між ними. Розглянуто основні причини виникнення продовольчих втрат та харчових відходів, які зумовлюються людськими, техніко-технологічними, природно-кліматичними, економічними, ринковими та ін. чинниками.

Аргументовано, що російська збройна агресія проти України, зумовила погіршення продовольчої безпеки як на локальному та національному, так і на міжнародному рівнях. Систематизовано основні чинники, які зумовлюють втрати агропродовольства у ланцюзі постачання у воєнний час та зниження обсягів його виробництва, що негативно відобразиться на забезпеченні продовольчої безпеки країни та формуванні експортного потенціалу на рівні попередніх років.Проаналізовано динаміку величини втрат у розрізі окремих видів продукції та встановлено, що найвищі втрати спостерігаються по картоплі – 18,1 %, овочах та баштанних – 12,0 %, плодах і фруктах – 10,0 %, а по продукції тваринництва цей показник є незначним. Виявлено, що найбільші втрати продукції рослинництва виникають на етапі вирощування та збирання, величина яких коливається від 3 до 12 %, а також продажу. У молочному та м’ясному тваринництві найбільші втрати виникають на етапі вирощування худоби, доїння та первинної переробки продукції, а також унаслідок відсутності повного циклу виробництва. Розраховано, що кількість відходів харчових продуктів в Україні у домогосподарствах становить 76 кг на душу населення, що практично дорівнює показникам більшості країн, але вищими є значення у секторі громадського харчування – 28 кг та роздрібній торгівлі – 16 кг. Зроблено висновок про необхідність розробки дієвих заходів щодо скорочення продовольчих відходів і втрат з метою підвищення сталості та конкурентоспроможності агропродовольчих ланцюгів постачання. Обґрунтовано, що концептуальні засади необхідності скорочення продовольчих втрат та харчових відходів доцільно розглядати в аспекті забезпечення продовольчої безпеки та мінімізації негативного впливу на довкілля. Серед пріоритетних напрямів вирішення проблеми продовольчих втрат та відходів виділено такі: розробка комплексної програми збереження та відновлення сільськогосподарського виробництва в умовах воєнного стану; розвиток та удосконалення елементів ринкової інфраструктури; техніко-технологічна модернізація сільськогосподарського виробництва, переробних потужностей; удосконалення елементів розподільчої інфраструктури, особливо транспортування живих тварин; створення інноваційних складських потужностей; формування раціональної культури споживання у населення; розвиток оптових ринків продовольства, ринків живої худоби, розвиток державно-приватного партнерства у реалізації проєктів щодо скорочення продовольчих втрат і харчових відходів; розробка дієвих важелів державного регулювання в аспекті мотивації учасників ланцюга; розробка методичного підходу до оцінювання обсягів втрат продовольства; формування інформаційного масиву даних тощо.

Ключові слова: втрати продовольства, харчові відходи, ланцюг постачання, продовольча безпека, екологічна сталість, воєнний стан.

1. Santeramo Fabio G. and Lamonaca no E. Food Loss-Food Waste-Food Security: A New Research Agenda. Sustainability. 2021. Vol. 13 (9). 464 p. URL: https://doi.org/10.3390/su13094642.

2. Abiad M.G. and Meho L.I. Food loss and food waste research in the Arab world: A systematic review. Food Secur. 2018. No. 10. P. 311-322. URL: https://doi. org/10.1007/s12571-0782-7.

3. FAO. How to Feed the World in 2050. Popul. Dev. Rev. 2009. Vol. 35. P. 837–839. URL: https:// www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/docs/expert_ paper/How_to_Feed_the_World_in_2050.pdf.

4. FAO. 2019. The State of Food and Agriculture 2019. Moving forward on food loss and waste reduction. Rome. URL: https://www.fao.org/3/ca6030en/ ca6030en.pdf.

5. FAO. 2016. Food wastage footprint & Climate Change. URL: https://www.fao.org/3/bb144e/bb144e.pdf.

6. Marcantonio F., Twum E. K. and Russo C. COVID-19 Pandemic and Food Waste: An Empirical Analysis. Agronomy. 2021. Vol. 11. 1063 p. URL: https://doi.org/10.3390/agronomy11061063.

7. Ellison B., Kalaitzandonakes M. Food Waste and COVID-19: Impacts along the Supply Chain. Farmdoc daily. 2020. 10. RL: https://farmdocdaily.illinois. edu/2020/09/food-waste-and-covid-19-impacts-alongthe-supply-chain.html.

8. FAO. 2022. Ukraine: Note on the impact of the war on food security in Ukraine. Rome. 14 р. URL: https://doi.org/10.4060/cb917en.

9. Цілі Сталого Розвитку: Україна: наукова доповідь. URL: https://mepr.gov.ua/files/docs/ %D0%9D%D0%B0%D1%86%D1%96%D0%BE %D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%B D%D0%B0%20%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%96%D0%B4%D1%8C%20 %D0%A6%D0%A1%D0%A0%20%D0%A3%D0%B A%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8_ %D0%BB%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D0%BD% D1%8C%202017%20ukr.pdf.

10. FAO. 2013. Food wastage footprint. In Impacts on Natural Resources. Summary Report. FAO: Rome. Italy. URL: https://www.fao.org/3/i3347e/i3347e.pdf.

11. Östergren K., Gustavsson J., Bos-Brouwers H., Timmermans T., Hansen O.J., Møller H., Anderson G., O’Connor C., Soethoudt H. and Quested T. FUSIONS definitional framework for food waste. EU Fusions. 2014. URL: https://www.eufusions.org/phocadownload/ P u b l i c a t i o n s / F U S I O N S % 2 0 D e f i n i t i o n a l % 2 0 Framework%20for%20Food%20Waste%202014.pdf.

12. Food Losses and Waste in the Context of Sustainable Food Systems. A Report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Committee on World Food Security: Rome. Italy. 2014. URL: http:// www.fao.org/3/a-i3901e.pdf.

13. Buzby J., Farah-Wells H. and Hyman J. The Estimated Amount, Value, and Calories of Postharvest Food Losses at the Retail and Consumer Levels in the United States. United States Department of Agriculture: Washington DC. USA. 2014. URL: https://www ers.usda.gov/webdocs/publications/43833/43680_ eib121.pdf.

14. Kotykova O., Babych M. and Pohorielova O. Food loss and waste along the value chain of food products in Ukraine. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. 2020. 6 (3). P. 191-220. URL: https://doi.org/10.51599/ are.2020.06.03.11.

15. Бабич М. М. Втрати продовольства та харчові відходи за ланцюгом створення їх вартості. Економіка, маркетинг та право: теоретичні підходи та практичні аспекти розвитку: матер. наук.-практ. конф., м. Полтава, 23 квітня 2018 р. Полтава, 2018. С. 16–17.

16. Державна служба статистики України. Статистичний збірник «Баланси та споживання основних продуктів харчування населенням України». Київ, 2021. 59 с.

17. UNEP. Food Waste Index Report 2021. URL: https://www.unep.org/resources/report/unep-foodwaste-index-report-2021.

18. FAO. 2020. The State of Food Security and Nutrition in the World. Food and Agriculture Organization of the United Nations. URL: https://doi. org/10.4060/ca9692en.

19. FAO. 2021. Food Security and Livelihoods Assessment in Eastern Ukraine.URL:https://fscluster. org/sites/default/files/documents/eastern_ukraine_gca_ food_security_and_livelihood_final-ready_to_print.pdf.

20. Delgado L., Schuster M. and Torero M. Reality of food losses: a new measurement methodology. IFPRI Discussion Paper 01686. Washington, DC, IFPRI.2017. URL: https://www.oneplanetnetwork.org/ sites/default/files/the_reality_of_food_losses_a_new_ measurement_methodology.pdf.

21. FLW Protocol (Food Loss and Waste Protocol). The food loss and waste accounting and reporting standard. Washington, DC. 2016. URL: https://www. flwprotocol.org/wp-content/uploads/2017/05/FLW_ Standard_final_2016.pdf.

22. Bellemare M.F., Çakir M., Peterson H.H., Novak L. and Rudi J. On the Measurement of Food Waste. American Journal of Agricultural Economics,

2017. Vol. 99 (5). P. 1148–1158. URL: https://doi. org/10.1093/ajae/aax034.

23. Delgado L., Schuster M. and Torero M. 2019. Quantity and quality food losses across the value chain: a comparative analysis. Background paper for The State of Food and Agriculture 2019. URL: https://doi. org/10.1016/j.foodpol.2020/101958.

24. FAO. 2018. Methodological proposal for monitoring SDG target 12.3. The Global Food Loss Index design, data collection methods and challenges. Rome. FAO Statistical Division. URL: https://www. fao.org/3/ca4012en/ca4012en.pdf.

ДолученняРозмір
PDF icon varchenko_o.o._2-2022.pdf529.72 КБ