В статті досліджено функціонування механізму ціноутворення на продукцію рослинництва в умовах невизначеності
та ризиків, природою яких є стрімка девальвація національної валюти та значні темпи інфляції. Висвітлено особливості
визначення рівня економічної ефективності виробництва продукції рослинництва в цих умовах. Автором проведена
оцінка прибутковості цієї галузі в 2014 році з урахуванням інфляційних процесів. Проаналізовано купівельну
спроможність населення України. Пропонуються шляхи досягнення рівновигідних умов функціонування усіх учасників
продовольчих ланцюгів.
Ключові слова: рослинництво, ціна, ринок, інфляція, девальвація, продовольчі ланцюги, рентабельність, роздрібна
торгівля, витрати, купівельна спроможність населення.