Ви є тут

Аграрний сектор економіки України в умовах посилення турбулентності

У статті проаналізовано й систематизовано основні проблеми розвитку різних формувань на сучасному етапі в умовах посилення турбулентності, що супроводжується руйнацією діючих соціальноекономічних систем та виникненням нових, які характеризуються вищим рівнем самоорганізації. Встановлено, що хаотичний розвиток став нині постійною характеристикою функціонування різних країн, системних утворень та економічних акторів, а їх виживання в таких складних умовах опосередковується шляхом виникнення порядку з безпорядку і навпаки. Особливо складними і невпорядкованими були, є і будуть зміни та зрушення в аграрній сфері, де сходяться і взаємодіють на різних рівнях і навіть у різний час суперечливі природно-кліматичні, елементарні ґрунтові та біологічні процеси вирощування сільськогосподарської продукції у поєднанні із забезпеченістю їх необхідними ресурсами, а також дотриманням оптимальних строків збирання дозрілого врожаю. Акцентовано увагу на тому, що на аграрний сектор перманентно діють зрушення, виклики і турбуленції, що відбуваються у зовнішньому середовищі як безпосередньо в Україні, так і за її межами. Встановлено, що стійкість агропродовольчого комплексу в умовах інтенсифікації турбулентності полягає у спроможності до розширеного відтворення та забезпечення зростаючих потреб суспільства у продовольстві, а також подоланні впливу загроз і криз. Виявлено, що оціночними параметрами стійкості первинного виробництва і харчової індустрії можуть бути виробничий потенціал аграрного сектора або його складників (прийнятих у статистиці розділів, груп і класів виробничих одиниць), масштаби виробництва продукції та структура продуцентів, які виконують роботи (випускають товари, надають послуги). Кількісна структура виробників наприкінці періоду не менша, ніж на його початку. Узагальнено основні абсолютні дані та розрахункові показники, які були використані при виділенні стійких розділів, груп і класів виробничих одиниць, та систематизовано ключові характеристики їх розвитку за 2010-2020 рр. Встановлено, що в первинному виробництві стійкими були наступні групи виробничих одиниць: вирощування багаторічних культур (01.2), відтворення рослин (01.3), змішане сільське господарство (01.5), мисливство, відловлювання тварин та надання пов’язаних з ними послуг (01.7), лісівництво та інша діяльність у лісовому господарстві (02.1), збирання дикорослих недеревних продуктів (02.3). У харчовій індустрії до стійких належать наступні статистичні угрупування: 1) розділ: виробництво тютюнових виробів (12); 2) групи: переробка та консервування фруктів і овочів (10.3), виробництво олії та тваринних жирів (10.4), виробництво молочних продуктів (10.5), виробництво готових кормів для тварин (10.9); 3) класи (виникли при диференціації двох багатопродуктовихгруп: виробництво інших харчових продуктів (10.8) і виробництво напоїв (11.0): виробництво какао, шоколаду і цукрових кондитерських виробів (10.82), виробництво чаю та кави (10.83), виробництво

прянощів і приправ (10.84), виробництво готової їжі та страв (10.85), виробництво дитячого харчування та дієтичних харчових продуктів (10.86), виробництво інших харчових продуктів, н. в. і. у. (не віднесених до інших угрупувань) (10.89), виробництво сидру та інших плодово-ягідних вин (11.03), виробництво пива (11.05). Встановлено, що стандартні статистичні угрупування, віднесенідо стійких, можуть бути об’єднані та диференційовані за такими типами розвитку (по лінії актори/працівники): а) контингент виробничих одиниць збільшувався/зберігався і чисельність працівників зростала; б) контингент виробничих одиниць збільшувався/зберігався,а чисельність працівників скорочувалася; в) контингент виробничих одиниць збільшувався/зберігався, чисельність працівників скорочувалася, але зайнятих у ФОП – зростала; г) контингент виробничих одиниць і чисельність працівників зростала, але найнятих у ФОП – зменшувалася. Систематизовано й узагальнено ключові напрями діяльності та особливості внутрішньогрупових трансформацій, які вплинули на формування трендів розвитку об’єднаних стандартних угрупувань різної спрямованості.

Ключові слова: ринкова турбулентність, тренди і типи розвитку стандартних статистичних угрупувань, виробничі одиниці, первинне виробництво і харчова індустрія

1. Prigogine I., Stengers I. Order out of Chaos: Man's new dialogue with nature. Flamingo, 1984. 349 р.

2. Prigogine I., Nicolis G. Self-Organization in Non-Equilibrium Systems. New York. Wiley, 1977. 491 р.

3. Prigogine I. From Being To Becoming: Time and Complexity in the Physical Sciences, New York, 1980. 272 р.

4. Nicolis G., Prigogine I. Exploring complexity: An introduction. New York, 1989. 313 р.

5. Peters Edgar E. Chaos and Order in the Capital Markets: A New View of Cycles, Prices and Market Volatility. Wiley & Sons, Incorporated, 1991. 288 р.

6. Котлер Ф., Касліоне Дж. Хаотика: управління та маркетинг в епоху турбулентності / пер. з англ. під ред. Співаковської Т.В., Співаковського С.В. Київ: Хімджест. ПЛАСКЕ. 2009. 208 с.

7. Taleb N. Antifragile: Things That Gain from Disorder. Penguin Books, 2013. 519 р.

8. Shkarlet S.M., Dubyna M.V. Application of turbulent approach to the knowledge of the economic systems. Scientific Bulletin of Polissya. 2017, No. 1 (9), Vol. 1. Р. 8–15.

9. Через глобальне потепління агрокліматичні зони України посунулись на 200 км. URL: https://zaxid.net/cherez_globalne_poteplinnya_ agroklimatichni_zoni_ukrayini_posunulis_n a_200_ km_n1476891

10. Кількість суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2020). URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/ sze_20.htm. Number of activе business entities by type of economic activity in 2010-2020.

11. Пандемія COVID-19 спричинила втрату чверті мільярда робочих місць - звіт МОП. URL: https://www.dw.com/uk/pandemiia-covid-19- sprychynyla-vtratu-chverti-miliarda-ro bochykh-mistszvit-mop/a-56340090.

12. Шпикуляк О. Г., Ходаківська О. В., Пугачов М. І., Грищенко О. Ю. Розвиток аграрного сектору економіки України в умовах впливу пандемії COVID-19. Економіка АПК. 2021. № 6. С. 27.

13.Продукція сільського господарства у постійних цінах 2016 року за 2021 рік. URL: https:// ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2017/sg/pro_sg/arch_ pro_sg_p.htm.

14.Вплив COVID-19 та карантинних обмежень на економіку України Кабінетне дослідження. Громадська організація «Центр прикладних досліджень» Представництво Фонду Конрада Аденауера в Україні. Липень 2022. С.22. URL: https://www.kas. de/documents/270026/8703904/%D0%92%D0%BF% D0%BB%D0%B8%D0%B2+COVID.

15.Обсяг реалізованої продукції (товарів, послуг) суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2020). URL: http://www. ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm. Turnover of business entities by type of economic activity in 2010-2020; КВЕД-2010. URL: http://kved. ukrstat.gov.ua/KVED2010/11/KVED10_11_05.html.

16.Кількість зайнятих працівників у суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2020). URL: http://www.ukrstat. gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm. Number of persons employed of business entities by type of economic activity in 2010-2020.

17.Кількість найманих працівників у суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2020). URL: http://www.ukrstat.gov. ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm. Number of employees of business entities by type of economic activity in 2010-2020.

18.Кількість діючих суб’єктів великого, середнього, малого та мікропідприємництва за видами економічної діяльності у 2010-2020 роках. URL: https://ukrstat.org/uk/operativ/menu/menu_u/sze_20. htm.

19.Бокій О. В. Стійкість функціонування продовольчої системи в нестабільних макроекономічних умовах. Продовольчі ресурси. 2018. № 11. С. 21- 32.

20.Тютюновий ринок в Україні – Імперіал Тобакко. URL: http://imperial-tobacco.com.ua/ tobacco/market/#:~:text=%D0%A3%202021%20 % D 1 % 8 0 % D 0 % B E % D 1 % 8 6 % D 1 % 9 6 % 2 0 E% D 0 % B 1 % D 1 % 8 1 % D 1 % 8 F % D 0 % B 3 % 2 0 %D1%82%D1%8E%D1%82%D1%8E%D0% B D % D 0 % B E % D 0 % B 2 % D 0 % B E % D 0 % B 3 %D0%BE,%D0%BD%D0%B0%20%D1%87%D 0%B0%D1%81%D1%82%D0%BA%D1%83%20 %D1%8F%D0%BA%D0%B8%D1%85%20%D0%B F%D1%80%D0%B8%D0%BF%D0%B0%D0%B4% D0%B0%D1%94%2098%25.

ДолученняРозмір
PDF icon krysznjv_d._dragan_o._2-2022.pdf709.75 КБ