Ви є тут

Поточна кон’юнктура та прогноз ринку м’яса птиці

У статті досліджено поточний стан кон’юнктури ринку м’яса птиці в Україні. Авторами здійснено критичний аналіз наявної статистичної інформації щодо формування попиту та пропозиції на ринку м’яса птиці в Україні за період 2021–2024 років. Перше місце у забезпеченні населення м’ясом як в Україні, так і в світі займає саме ринок м’яса птиці. Функціонування цього ринку відбувається в умовах непередбачуваності та багатьох нових викликів. У 2024 р. ринок м’яса птиці продовжував бути головним, незважаючи на наявність негативних факторів, які перешкоджали його розвитку. Зокрема, значне зростання собівартості виробництва в результаті здорожчання зернових і олійних культур, кормових домішок, ветеринарних препаратів, вартості електроенергії і логістичних витрат. Крім того, варто виділити і такі виклики як продовження військового стану, дефіцит кадрів, підвищення податків, скорочення кількості споживачів і їх купівельної спроможності. Встановлено, що підприємства перебувають у постійному пошуку джерел оптимізації витрат. Доведено, що вітчизняне виробництво м’яса птиці повністю забезпечує внутрішній попит та має резерви для нарощування експорту. Частка м’яса птиці в структурі споживання м’яса в Україні становить майже 50 %. Проте фонд особистого споживання значно зменшився в результаті скорочення чисельності населення в країні. Наголошено, що для ринку м’яса птиці характерна тенденція коливання цін. Водночас ключовим фактором, що впливає нині на цінову ситуацію на ринку м’яса птиці, є війна та всі її негативні наслідки. Визначено, що внутрішній попит та зростаючі обсяги експорту забезпечують розвиток ринку. Встановлено, що завдяки інноваціям у технологіях утримання та вирощування птиці можна ефективніше використовувати наявні ресурси, досягаючи максимальної продуктивності та зниження витрат. Розроблено прогноз кон’юнктури ринку м’яса в Україні на короткострокову перспективу.

Ключові слова: ринок, м’ясо птиці, пропозиція, виробництво, попит, споживання, ціна.

 СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

1. Astill J., Dara R. A., Fraser E. D. G., Roberts B., Sharif S. Smart Poultry Management: Smart Sensors, Big Data, and the Internet of Things. Computers and Electronics in Agriculture. 2020, Volume 170, 105291. URL: https://doi.org/10.1016/j.compag. 2020.105291

2. Queenan K., Häsler B. Climate change and campylobacteriosis from chicken meat: The changing risk factors and their importance, Food Control. 2025, Volume 173, 111193, URL: https://doi.org/10.1016/j. foodcont.2025.111193

3. Ritchie H., Roser M. Meat and dairy production. OurWorldInData.org. Retrieved. 2023. 25. 03. URL: https://ourworldindata.org/meat-production#meat-production-by-type

4. Food Outlook – Biannual Report on Global Food Markets, Rome, Italy, 2022 URL: https://doi. org/10.4060/cb9427en

5. AVEC. Annual Report, Brussels, Belgium, 2021. URL: https://avec-poultry.eu/wp-content/ uploads/2021/09/6226-AVEC-annual-report2021_64.pdf

6. Molotoks A., Smith P., Dawson T. P. Impacts of land use, population, and climate change on global food security. Food Energy Secur. 2021, 10:e261. doi:10.1002/fes3.261

7. Department of Trade Negotiations. Thailand’s chicken export situation and the utilization of FTAs DTN. 2020. URL: https://www.dtn.go.th/th/content/ page/index/id/2812

8. United States Department of Agriculture (USDA) Poultry and products annual [Internet] USDA; 2023. URL: https://apps.fas.usda.gov/newgainapi/api/Report/DownloadReportByFileName?- fileName=Poultry%20and%20Products%20Annual_Bangkok_Thailand_TH2023-0053.pdf

9. Office of Agricultural Economics . Thailand foreign agriculture trade statistics OAE. 2023. URL: https://www.oae.go.th/assets/portals/1/files/ jounal/2567/tradestat2566.pdf

10. Bene C. Resilience of local food systems and links to food security. A review of some important concepts in the context of COVID-19 and other shocks. Food security. 2020, 12(4), pp.805-822. https://doi.org/10.1007/s12571-020-01076-1

11. Attia Y. A., Rahman M. T., Hossain M. J., Basiouni S., Khafaga A. F., Shehata A. A. and Hafez

H. M. Poultry production and sustainability in developing countries under the COVID-19 crisis: Lessons learned. Animals. 2022, 12(5), p.644. URL: https:// doi.org/10.3390/ani12050644

12. Hafez H. M., Attia Y. A. Challenges to the Poultry Industry: Current Perspectives and Strategic Future After the COVID-19 Outbreak. Front. Vet. Sci. 2020, 7, 516. URL: https://doi.org/10.3389/ fvets.2020.00516

13. Abu Hatab A., Li, Z., Nasser A., & Esmat A. Determinants of SARS-CoV-2 Impacts on Small-Scale Commercial Broiler Production Systems in Egypt: Implications for Mitigation Strategies. Animals, 2021, 11(5), 1354. URL: https://doi. org/10.3390/ani11051354

14. Abbas A. O., Nassar F. S. & Ali A. M. A. Challenges of Ensuring Sustainable Poultry Meat Production and Economic Resilience under Climate Change for Achieving Sustainable Food Security. Research on World Agricultural Economy. 2024, 6(1), pp. 159–171. URL: https://doi.org/10.36956/rwae.v6i1.1441

15. Oke O. E., Akosile O. A., Uyanga V. A., Oke F. O., Oni A. I., Tona K. & Onagbesan O. M. Climate change and broiler production. Veterinary Medicine and Science. 2024, 10, e1416. URL: https:// doi.org/10.1002/vms3.1416

16. Apalowo O. O., Ekunseitan D. A. & Fasina, Y. O. Impact of Heat Stress on Broiler Chicken Production. Poultry. 2024, 3(2), 107-128. URL: https://doi.org/10.3390/poultry3020010

17. Копитець Н. Г., Волошин В. М. Оцінка цінової ситуації на ринку м’яса птиці. Економіка АПК. 2019. № 11. С. 42–49. DOI: https://doi. org/10.32317/2221-1055.201911042

18. Копитець Н. Г., Волошин В. М. Ринок м’яса в умовах економічних трансформацій // Gesellschaftsrechtliche Transformationen von wirtschaftlichen Systemen in den Zeiten der NeoIndustrialisierung. Kornieiev V., Pasichnyk, Yu., Radchenko O., Khodzhaian A. und andere: Collective monograph. Verlag SWG imex GmbH, Nuremberg, Germany, 2020, pp. 290-300.

19. Державна служба статистики України. URL: http://ukrstat.gov.ua.

20. Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2025 році (лютий 2025 року) / [Лупенко Ю.О., Нечипоренко О.М., Людвенко Д.В., Грищенко О.Ю.]. К. : ННЦ «ІАЕ», 2025, 39 с.

21. Wongtangtintharn S., Chakkhambang S., Pootthachaya P., Cherdthong A., Wanapat M. Challenges and constraints to the sustainability of poultry farming in Thailand. Anim Biosci. 2025. April, 38(4), pp. 845-862. URL: https://doi.org/10.5713/ ab.24.0685

22. Lupenko Yu. O., Kopytets N. Hr., Voloshyn V. M., Varchenko O. M., Tkachenko K. O. Quality of poultry meat as a basis of export potential of meat products. IOP Conf. Series: Earth and Environmental Science. 2022. 949, 012020. URL: https://doi. org/10.1088/1755-1315/949/1/012020

23. Копитець Н. Г., Волошин В. М. Сучасний стан та тенденції ринку м’яса. Економіка АПК. 2020. №6, С. 59-68. DOI: https://doi. org/10.32317/2221-1055.202006059.

24. Franzo G., Legnardi M., Faustini G., Tucciarone C. M. & Cecchinato M. When Everything Becomes Bigger: Big Data for Big Poultry Production. Animals. 2023. 13(11), 1804. URL: https://doi.

org/10.3390/ani13111804

25. Korver D. R. Review: Current challenges in poultry nutrition, health, and welfare, animal. 2023. Supplement, Volume 17, 2, 100755. URL: https://doi. org/10.1016/j.animal.2023.100755

26. Klaharn K., Ngampak R., Chudam Y., Salvador R., Jainonthee C. & Punyapornwithaya, V. Analyzing and forecasting poultry meat production and export volumes in Thailand: a time series approach. Cogent Food & Agriculture. 2024. 10(1). URL: https://doi.org/10.1080/23311932.2024.2378173

ДолученняРозмір
PDF icon lupenko_104-115.pdf516.58 КБ