У статті розкрито основні тенденції функціонування системи заготівлі молочної сировини в сільськогосподарських підприємствах та господарствах населення. Проаналізовано динаміку обсягів реалізації молока за напрямами реалізації, проведено оцінку динаміки обсягів молока, що надходить на переробні підприємства. Проаналізовано динаміку надходження молока на переробні підприємства за категоріями продавців. Досліджено специфіку діяльності заготівельних пунктів з прийому молока та виявлено недосконалість їх матеріально-технічної бази, що значною мірою впливає на погіршення якісних параметрів молока, яке надходить на українські молокопереробні підприємства. Відзначено специфічні особливості організації закупівлі молока у сільськогосподарських товаровиробників та запропоновано шляхи удосконалення цього процесу в напрямку покращення якості молочної сировини.
Ключові слова: сільськогосподарські підприємства, господарства населення, молоко, сировина, якість, заготівельний пункт.