У статті здійснюється оцінка сучасного стану підприємств харчової промисловості. Розглянуто особливості функціонування українських підприємств харчової промисловості в умовах посилення глобалізаційних процесів у світовій економіці. Особлива увага приділяється контролю якості продуктів харчування в умовах членства в СОТ у відповідності до загальноприйнятих країнами-членами цієї організації стандартів якості. Автором розглянуто особливості функціонування в Україні системи контролю якості продуктів харчування, зокрема продукції тваринництва. Проаналізовано існуючу в Україні систему ветеринарного контролю як на рівні держави, так і на рівні конкретного підприємства-виробника продукції. Запропоновані заходи з відновлення функціонування під-приємств харчової промисловості.
Ключові слова: підприємство, харчова промисловість, експорт, біопаливо.